Το κλείσιμο της Thomas Cook κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επόμενη χρονιά

Η πτώχευση του Thomas Cook είναι μια μελανή μέρα για τον τουρισμό της Κύπρου αλλά και για τον παγκόσμιο τουρισμό. Είναι ένα σοβαρότατο πλήγμα και επηρεάζει όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους της τουριστικής βιομηχανίας. Πριν απ’όλα θα ήθελα να εκφράσω την συμπάθεια μου προς την διοίκηση και προσωπικό της Thomas Cook, στους πελάτες της Thomas Cook καθώς και σε όλους μας που έχουμε επηρεαστεί από αυτή την πτώχευση. Είναι ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές γιατί έχει πτωχεύσει ο μακροβιότερος τουριστικός οργανισμός της Αγγλίας, όπου ήταν ένας διαχρονικός συνεργάτης της τουριστικής μας βιομηχανίας και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού μας. Ταυτόχρονα η τουριστική μας βιομηχανία είναι ήδη λαβωμένη, έχει περάσει σε δύσκολες εποχές ήδη και με αυτή την πτώχευση οι συνθήκες γίνονται ακόμα πιο δύσκολες και πολύπλοκες.
 
Εμάς σαν Κύπρος μας  επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και ιδιαίτερα την επαρχία Αμμοχώστου αφού είναι ένας παραδοσιακός προορισμός για την Thomas Cook. Πρώτο μας μέλημα είναι η φιλοξενία και η ασφαλής επιστροφή των υφιστάμενων πελατών στην πατρίδα τους. Δυστυχώς οικονομικά θα υπάρξουν πολλές επιπτώσεις αφού η πτώχευση πραγματοποιήθηκε τώρα το Σεπτέμβριο και ουσιαστικά ο Thomas Cook χρωστά στους ξενοδόχους τα δεδουλευμένα των Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, που είναι οι μήνες αιχμής της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Δυστυχώς αυτά τα χρωστούμενα είναι πολύ δύσκολο μέχρι αδύνατο να τα εισπράξουν και αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο πλήγμα είναι αυτό, ειδικά σε μία δύσκολη χρονιά. Επίσης, λόγω αυτού του σοβαρού γεγονότος, η επόμενη χρονιά προδιαγράφεται ακόμα πιο δύσκολη και πρέπει να λάβουμε τα μετρά μας. 
 
Όσον αφορά τους πελάτες που είναι τώρα στην Κύπρο έχουν γίνει διευθετήσεις και συνεργαζόμαστε με την Civil Aviation Authority για επαναπατρισμό και πληρωμή των διακοπών. Οι πελάτες που είχαν κρατήσεις από σήμερα μέχρι τέλος της σεζόν έχουν ακυρωθεί και οι πελάτες ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για να ταξιδέψουν. Βεβαίως δεν υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες πτήσεις για την Κύπρο και τώρα γίνονται διεργασίες για να εξευρεθούν πτήσεις. Επιπλέον η Κύπρος προσφέρεται για διακοπές τον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη αφού είναι περίοδος υψηλής ζήτησης, και ειδικά σε σχέση Ελληνικά νησιά που τελειώνει η σεζόν τους πιο νωρίς. Αρά εάν βρεθούν διαθέσιμες πτήσεις θα μπορούμε τουλάχιστον να καλύψουμε μέρος της ζημίας. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί με τους πελάτες που έκλεισαν γαμήλια πακέτα αφού ως γνωστό οι κρατήσεις τους είναι για το 2020 και 2021. 
 
Όσον αφορά το οικονομικό μέρος, σίγουρα επηρεαζόμαστε όλοι και υπάρχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Το πιο σημαντικό είναι να ανασυνταχτούμε και να δούμε πως μπορούμε να καλύψουμε το κενό που θα αφήσει η  Thomas Cook  στην αγορά της Κύπρου και της Επαρχίας Αμμοχώστου.  Αυτό είναι ένα δύσκολο κομμάτι και πρέπει να ενισχυθεί περεταίρω και το υφυπουργείο τουρισμού για να μπορέσει με διάφορες ενέργειες να καλύψει το κενό. Επίσης άλλο σημαντικό σημείο είναι οι πτήσεις που φεύγουν από την Κύπρο αφού ως γνωστόν η εταιρία έχει και δικά της αεροπλάνα.
 
Για του χρόνου επιβάλλεται να γίνουν δραστικές ενέργειες, με στόχο να διατηρήσουμε τον αριθμό πτήσεων που είχαμε και να τον ενισχύσουμε. Παράλληλα θα πρέπει να μελετηθούν τρόποι για να βοηθηθούν από την Κυπριακή Κυβέρνηση οι επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας που αποδεδειγμένα θα έχουν τεράστιες ζημιές από αυτή την εξέλιξη. Επίσης επιβάλλεται όσο ποτέ να ωριμάσουμε αγορές και Τουριστικούς Πράκτορες για να μειώνουμε την εξάρτηση από 2 χώρες και από λίγους Ταξιδιωτικούς Πράκτορες. Για την ώρα η πιο μεγάλη πρόκληση είναι να βρεθούν διαθέσιμες πτήσεις για να ταξιδέψουν οι πελάτες που είχαν κλείσει για τις επόμενες μέρες και μήνες και να μην χαθούν άλλες πολύτιμες ημέρες.
 
 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό