Μ. Κυναιγείρου: Χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας, είσαι ιδιοκτήτης «αέρα»

Η έκδοση του τίτλου ιδιοκτησίας, μετά την αγορά ακινήτου, είναι το πλέον απαραίτητο στοιχείο για να μπορεί ο αγοραστής να έχει δικαιωματικά και με το νόμο τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο στην περιουσία του.

Είναι γεγονός, ότι πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, οικοπέδων ή σπιτιών αν και νομίζουν ότι τους ανήκει η περιουσίας τους και την έχουν αγοράσει με τον τίτλο ιδιοκτησίας αλλά δεν το έχουν μεταβιβάσει στο όνομα τους, θα βρεθούν προ εκπλήξεως όταν προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν ή να προχωρήσουν σε πώληση. Καθημερινά στον κλάδο της κτηματομεσητίας, συναντούμε πολλά παραδείγματα ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι δεν μπορούν να πωλήσουν τις περιουσίες τους, επειδή υπάρχει memo στο κτηματολόγιο ή άλλη επιβάρυνση και ουσιαστικά η περιουσία τους  είναι δεσμευμένη, αφού ποτέ δεν προνόησαν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας.  

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου λοιπόν και καλώ την πολιτεία να δράσει και να δώσει αναγκαστική λύση ή να βάλει ασφαλιστικές ρήτρες προκειμένου να γίνεται άμεση μεταβίβαση του τίτλου, μετά την αγοραπωλησία. Πρέπει δηλαδή, από την ημέρα που εκδίδεται ο τίτλος ιδιοκτησίας, η περιουσία να είναι αποκλειστικά δεσμευμένη και να μεταβιβάζεται στον αγοραστή, ο οποίος να είναι δια νόμου, ο μόνος που μπορεί να το μεταβιβάσει.

Είναι γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν εκτεθειμένοι στην άγνοια τους καθώς θεωρούν ότι αν εκδοθεί ο τίτλος τότε η περιουσία τους είναι διασφαλισμένη, αντίληψη λανθασμένη καθώς χωρίς τον τίτλο ιδιοκτησίας, δεν έχουν δικαίωμα στην περιουσία τους εάν προκύψουν εμπράγματα βάρη που βαραίνουν το ακίνητο τους, όπως είναι οι υποθήκες και τα MEMO.
Ενδεικτική είναι μια πρόσφατη περίπτωση, όπου αγοραστής διαμερίσματος, αποφάσισε να το μεταβιβάσει στο παιδί του μετά από αρκετά χρόνια  και έμεινε έκπληκτος όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι, καθώς βρήκε εμπόδιο 19 ΜΕΜΟ εκατομμυρίων και υποθήκη χιλιάδων ευρώ.

Αν και υπάρχει σε εξέλιξη η νομοθετική ρύθμιση εγκλωβισμένων ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας που έπεσαν θύματα αφερέγγυων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, ελπίζω και καλώ τη Βουλή να εγκύψει στο θέμα και να ψηφιστούν οι ορθές διαδικασίες και να διασφαλίζονται όλες οι πλευρές από μια αγοραπωλησία.

Η κατανόηση των δικαιωμάτων και των περιορισμών αλλά και των διαδικασιών, που αφορούν μια αγοραπωλησία είναι δύσκολη για πρόσωπα που δεν ασχολούνται με τον τομέα. Για αυτό είναι χρήσιμη η αναζήτηση βοήθειας από επαγγελματίες στο χώρο της αγοράς ακινήτων, όπως οι εγγεγραμμένοι Αδειούχοι Κτηματομεσιτες (Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών) http://sek.com.cy/sek/page.php?pageID=1

*Ο Μαρίνος Κυναιγείρου είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών
 

Δειτε Επισης

Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά
Οικονομικό περιβάλλον και τομέας των ακινήτων
Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο απαιτούμενος επανασχεδιασμός των διαδικασιών αδειοδότησης
Τελικά τι κάνουμε με τα comfort zones; Τα διατηρούμε ή τα επαναπροσδιορίζουμε;
Προστασία ενεργειακής υποδομής Βασιλικού
Ανεκτίμητη η προσφορά των γυναικών μηχανικών
Χρόνια δοκιμασίας ή παράθυρο ευκαιρίας το 2024 για τον τουρισμό;