Η επέλαση των έξυπνων μηχανών

Το Internet of Things (IoT) είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση που έχει ήδη ξεπηδήσει από το Διαδίκτυο και κάνει τα πρώτα της βήματα ανά το παγκόσμιο. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό Διαδίκτυο, που φέρνει σε επαφή τους ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται, το IoT συνδέει κυρίως μηχανές/ συσκευές (machine 2 machine), συνιστώντας μια νέα μορφή κοινωνικής οργάνωσης. Σε οποιαδήποτε τοποθεσία, οποιαδήποτε στιγμή, μία συσκευή μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο και να επικοινωνήσει με άλλες.

Όπως εκτιμάται, μέχρι το 2020 περισσότερες από 50 εκατομμύρια συσκευές θα συνδεθούν μέσω διαδικτύου, ενώ μέχρι το 2022, οι συνδέσεις των συσκευών θα έχουν φθάσει τον αριθμό των συνδέσεων των ανθρώπων. Στο κοντινό μας μέλλον, θα είναι μάλλον δύσκολο να αγοράσουμε συσκευές που δεν θα έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Internet και διασύνδεσης μεταξύ τους, καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές προσανατολίζονται πλέον στην παραγωγή έξυπνων συσκευών, όπως χαρακτηριστικά τις ονομάζουν. Μετά τo smart phone και τo smart watch, οποιαδήποτε συσκευή ευρείας χρήσης θα μπορεί να γίνει smart.

Τα οφέλη από την εφαρμογή του ΙοΤ στις επιχειρήσεις είναι πολλαπλά και γι’ αυτό σήμερα αναγνωρίζεται ως η καταλυτική προϋπόθεση εξέλιξης αλλά και επιβίωσης ενός οργανισμού.  Το IoT επιτρέπει σε μία επιχείρηση να είναι πιο αποτελεσματική και να έχει μειωμένο λειτουργικό κόστος, ενώ παράλληλα επιδρά ευεργετικά στη σχέση της με τον πελάτη. Τα μηχανήματα/ συσκευές μπορούν πλέον να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μεταδίδουν πληροφορίες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, δίνοντάς στον πελάτη τις λύσεις και την ευελιξία που χρειάζεται. 

Μία απλή εφαρμογή του IoT που ήδη έχει γίνει απαραίτητη, αφορά τον τομέα  των μεταφορών και πιο συγκεκριμένα τον έλεγχο στόλου αυτοκινήτων. Η αναδυόμενη αυτή τεχνολογία επιτρέπει σε μία εταιρεία να διαχειρίζεται τα οχήματά της με ευελιξία, μεγαλύτερη αποδοτικότητα και μειωμένα κόστη, αφού πλέον μπορεί να γνωρίζει οποιαδήποτε στιγμή, ποια είναι η τοποθεσία των οχημάτων και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι παραλαβές ή οι παραδόσεις τους. Η παρακολούθηση του οχήματος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και η παρακολούθηση της συμπεριφοράς του οδηγού, που είναι επίσης δυνατή, ενθαρρύνει την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη οδήγηση. 

Αν και η Κύπρος δεν είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν αφουγκραστεί πρώτες τον παλμό του ψηφιακού μετασχηματισμού, ακολουθεί μια σταθερή πορεία προς τον εκσυγχρονισμό. Ήδη, επιχειρήσεις που παρέχουν έξυπνες τεχνολογικές λύσεις έχουν επενδύσει στις υπηρεσίες IoT και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις του τομέα, έτοιμες να διευρύνουν περαιτέρω την προσφορά υπηρεσιών/ προϊόντων τους που βασίζονται στο IoT. 


H εξέλιξη του IoT μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημιουργήσει νέες εφαρμογές, οι οποίες θα συνδέονται με φυσικά αντικείμενα και θα μπορούν να παρέχουν ευφυείς αποφάσεις. Οι ειδικοί εξετάζουν από τώρα τον συνδυασμό της Τεχνητής Νοημοσύνης με το ΙοΤ, κάνοντας λόγο για το «Intelligence of Things», το οποίο θα απλοποιήσει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά μας. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι σε 10 χρόνια από τώρα, οι διεπαφές μας θα γίνονται με ακόμη πιο «έξυπνο» τρόπο. 

*Ο Πέτρος Καλλένος είναι Business Solutions Consultant στη NEDECO Electronics Ltd 

Δειτε Επισης

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες