Στρατηγική επιλογή η προσέλκυση διεθνών εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής

Πολλοί προσπερνούν μάλλον αδιάφορα την επιλογή μεγάλων εταιρειών όπως οι Wargaming, eToro, NCR, 3CX, AMDOCS, UTX και άλλων να εγκαταστήσουν στη χώρα μας την εταιρική τους βάση.
 
Αναντίλεκτα, πρόκειται για εταιρείες οι οποίες με την παρουσία τους στη χώρα μας πρόσθεσαν αξία στην κυπριακή οικονομία. Ως εκ τούτου, το ερώτημα γιατί τέτοιες εταιρείες επέλεξαν την Κύπρο και κυρίως με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε κι άλλες τέτοιες εταιρείες ώστε να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας, αποτέλεσε για μας αντικείμενο προβληματισμού και τη βάση για τη χάραξη και της ανάλογης στρατηγικής με στόχο την περαιτέρω βελτίωση αλλά και την αποτελεσματική προώθηση του προϊόντος που προσφέρουμε.
 
Η επιλογή εταιρειών αυτού του μεγέθους, που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της Τεχνολογίας και Πληροφορικής, να μεταφέρουν την έδρα ή τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο σαφώς και δεν έγινε τυχαία. Η χώρα μας συνδυάζει μία σειρά από χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδανικό προορισμό για την εγκατάσταση εταιρικής βάσης, ειδικά για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.
 
Αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως κόμβο ανάπτυξης λογισμικού, ολοκλήρωσης συστημάτων για υπηρεσίες δοκιμών, έρευνας, διαχείρισης έργων, πωλήσεις και μάρκετινγκ, εξυπηρετώντας πελάτες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή Αφρική και Ασία. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που καταγράφει η Κύπρος, το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και η ευρεία πρόσβαση που προσφέρει σε αναπτυσσόμενες αγορές, σε συνδυασμό με το χαμηλό λειτουργικό κόστος, τις ποιοτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, το ελκυστικό φορολογικό καθεστώς αλλά και πιο εξειδικευμένα κίνητρα, όπως το ελκυστικό καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας και τη δυνατότητα εξεύρεσής εξειδικευμένου ταλαντούχου προσωπικού, είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που προσμετρώνται. Σημαντική παράμετρος είναι ασφαλώς και η υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής που προσφέρει η Κύπρος.
  ​​
Ως Invest Cyprus, έχουμε εντάξει στις προτεραιότητες του τριετούς Στρατηγικού Πλάνου  του Οργανισμού, την προώθηση της Κύπρου ως ιδανικής επιλογής για εγκατάσταση εταιρικής έδρας, για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από στοχευμένες ενέργειες μπορούμε να πετύχουμε περαιτέρω αύξηση του αριθμού των εταιρειών που επιλέγουν την Κύπρο και προς την κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιούμε διάφορες προωθητικές δράσεις ανά το παγκόσμιο.
 
Το πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός εταιρειών που πιθανόν να ενδιαφέρονται για δραστηριοποίηση στη χώρα μας, ενώ σε δεύτερο στάδιο επιδιώκουμε την προσέγγιση και  πραγματοποίηση συναντήσεων με στελέχη τους. Παράλληλα, συμμετέχουμε σε πληθώρα εκδηλώσεων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή διοργανώνουμε τομεακές εκδηλώσεις και αναπτύσσουμε συνεργασίες με διεθνούς εμβέλειας εταιρείες.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα, ο Οργανισμός μας βρέθηκε στο κέντρο εταιρειών υψηλής τεχνολογίας του Λονδίνου, την περιοχή Canary Wharf, όπου ενώπιων ε σημαντικού αριθμού διευθυντικών στελεχών και συμβούλων επιχειρήσεων του τομέα, , προβάλαμε τα πλεονεκτήματα που η χώρα μας προσφέρει στις  εταιρείες αυτές.  Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Wargaming κ. Victor Kislyi, ο οποίος μοιράστηκε με το ακροατήριο τις προσωπικές θετικές του εμπειρίες από την επιλογή εγκατάστασης των HQs στην χώρα μας. ς.
 
Ως Invest Cyprus, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας σε τέτοιες εταιρείες. Στο αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζονται μεταξύ άλλων,  roadshows για προσέλκυση εταιρειών του τομέα σε πόλεις τις Ινδίας, του ΗΒ, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ, καθώς και σκανδιναβικών χωρών.
 
Δεν έχουμε αμφιβολία ότι η Κύπρος μπορεί και θα φιλοξενήσει τα επόμενα χρόνια κι άλλες Wargaming, εταιρείες που θα «μετρήσουν» τα πλεονεκτήματα που μπορεί να τους προσφέρει η Κύπρος, συμβάλλοντας με την εδώ παρουσία τους στην οικοδόμηση συνθηκών μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης.
 
*Ο Γιώργος Καμπανέλλας είναι Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus
 

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά