Πρέπει το κράτος να παρέχει στέγη;

Τον τελευταίο καιρό, λόγω του προβλήματος που παρουσιάζεται στην εξεύρεση οικονομικής στέγης, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση, γίνεται έντονη συζήτηση για τον ρόλο τον οποίο πρέπει να διαδραματίζει το κράτος στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
 
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Όσο γίνεται μικρότερη εμπλοκή του κράτους στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.
 
Για να χαϊδέψουν τα αυτιά των ψηφοφόρων πολλοί κομματικοί παράγοντες, υποστηρίζουν ότι το κράτος θα πρέπει να προσφέρει στέγη με φθηνό ενοίκιο ή με φθηνό κόστος αγοράς.
 
Στην όλη προσπάθεια προσθέτουν τις φωνές και ότι θα έχουν οικονομικά και άλλα οφέλη, αν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη λύση (στελέχη οργανισμών, δήμων κλπ.).
 
Το θέμα δεν είναι απλό και ούτε μόνο οικονομικό.
 
Κατ’ αρχήν, μια τέτοια λύση θα δημιουργήσει κοινωνικά προβλήματα επειδή θα μαζέψει μεγάλο αριθμό φτωχών οικογενειών σε κτίρια, φθηνών συνήθως προδιαγραφών, τύπου προσφυγικών συνοικισμών. Είναι, δηλαδή, λύση του προβλήματος να γκετοποιήσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπατριώτες μας;
 
Ποιος θα επωμισθεί το κόστος αυτής της χορηγίας; Φυσικά ο Κύπριος φορολογούμενος.
 
Ποιος θα διαχειριστεί και θα επιβλέψει την κατασκευή των έργων και τη διαδικασία παραχώρησης των κατοικιών στους δικαιούχους; Το κράτος.
 
Ποιος θα διαχειριστεί τα κτίρια αυτά και ποιος θα τα συντηρεί; Πάλι, φυσικά το κράτος.
 
Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όταν αναλάβει το κράτος έναν τέτοιο ρόλο, δημιουργούνται καθυστερήσεις, σπατάλες, παρουσιάζεται διαφθορά με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να πληρώνει πολλαπλάσιο κόστος από ό,τι χρειάζεται.
 
Βλέπουμε το παράδειγμα των προσφυγικών συνοικισμών, που αναγκάστηκε το κράτος να τους κτίσει και είδαμε ποια είναι η κατάσταση.
 
Η λύση είναι απλή. Όταν αποφασίσει το Υπουργείο Οικονομικών, για το όφελος που θέλει να προσφέρει στους αγοραστές ή στους ενοικιαστές, τότε προτείνουμε το αυτονόητο.
 
Πρέπει να ανακοινωθεί στον κάθε δικαιούχο το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούται.
 
Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με ένα παιδί θα δικαιούται ενίσχυση του ενοικίου κατά 400 ευρώ τον μήνα για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων. Για αντίστοιχη αγορά, το ίδιο ζευγάρι δικαιούται χορηγία 50.000 ευρώ.
 
Όταν το συγκεκριμένο ζευγάρι γνωρίζει τις χορηγίες που θα λάβει, θα αναζητήσει το κατάλληλο δυάρι και θα έλθει σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη. Ας υποθέσουμε ότι η ενοικίαση συμφωνείται για διάρκεια ενός έτους προς 600 ευρώ τον μήνα. Το κράτος θα καταβάλλει το ποσό των 400 ευρώ απευθείας στον ιδιοκτήτη, σε μηνιαία βάση για να μην δημιουργούνται ατασθαλίες. Επίσης, θα ενημερώνεται ανάλογα το Τμήμα φορολογίας για να εισπράττει το λαβείν του.
 
Είναι σημαντικό ο ενοικιαστής να έχει την επιλογή της περιοχής που θα ενοικιάσει και να αποφασίζει ο ίδιος το συνολικό ύψος του ενοικίου που θα πληρώνει αφού θα καταβάλλει τη διαφορά των 200 ευρώ.
 
Εφόσον αφορά αγορά, το ποσό που δικαιούται το ζευγάρι θα καταβάλλεται από αντιπρόσωπο του κράτους στον ιδιοκτήτη κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου.
 
Εννοείται ότι όλα τα σχετικά έγγραφα (ενοικιαστήριο ή πωλητήριο έγγραφο, τίτλοι ιδιοκτησίας, κλπ.) θα προσκομίζονται στο κράτος για τον σχετικό έλεγχο πριν γίνονται οι πληρωμές.
 
Η προτεινόμενη λύση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί τάχιστα και θα έχει χαμηλό διοικητικό κόστος, δεν θα γκετοποιήσει τους συμπολίτες μας και θα δώσει κίνητρα σε ιδιώτες να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία νέων μονάδων, με όλα τα οφέλη που εξυπακούονται για την οικονομία του τόπου.

Γιώργος Μουσκίδης
Διευθυντής FOX Smart Estate Agency
Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)

 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό