Εταιρική κουλτούρα και σεξουαλική παρενόχληση

  11/12/2018 09:11
Εταιρική κουλτούρα και σεξουαλική παρενόχληση

Εταιρική κουλτούρα και σεξουαλική παρενόχληση

  11/12/2018 09:11
Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί πρόβλημα δεκαετιών στους χώρους εργασίας και εξακολουθεί να είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα. Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας ορίζεται ως ανεπιθύμητη σεξουαλική συμπεριφορά.

RELATED ARTICLESΗ σεξουαλική παρενόχληση διατυπώνεται με πολλούς τρόπους  και  παρεμποδίζει υπερβολικά την απόδοση της εργασίας του αποδέκτη ,  παράγει εκφοβισμό και δημιουργεί εχθρικό ή επιθετικό περιβάλλον εργασίας.

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να κυμαίνεται από ερωτικά και σεξουαλικά υπονοούμενα , σεξουαλικά αστεία,  ακατάλληλα σχόλια και κομπλιμέντα τα οποία φέρνουν σε δύσκολη θέση τον αποδέκτη ή ακόμα και  τον μειώνουν , αγγίζοντας και την αποστολή προσβλητικού ή προκλητικού υλικού στον εργασιακό χώρο. Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία είναι ένα σημαντικό ζήτημα εφόσον έχει επιπτώσεις ο εργοδότης και δυστυχώς συμβαίνει καθημερινά τόσο στις γυναίκες  όσο και στους άνδρες.

Η Εταιρική ή Οργανωσιακή Κουλτούρα, προστατεύει την επιχείρηση από αποζημιώσεις και κακή φήμη εφόσον, βοηθά, να αποφευχθεί η σεξουαλική  παρενόχληση στο Χώρο Εργασίας.

Η Εταιρική ή Οργανωσιακή Κουλτούρα,  είναι αυτή που δημιουργεί ένα προστατευμένο περιβάλλον για να αποφευχθούν τέτοιες συμπεριφορές και να  υιοθετηθούν  νοοτροπίες μέσα σε πλαίσια αντικειμενικά  αποδεκτά βάσει των κατάλληλων πολιτικών, διαδικασιών και σύμφωνα με  πρωτόκολλα εναρμονισμένα με τη νομοθεσία.

Η δημιουργία εγχειρίδιων που καθορίζουν το Κώδικα  Συμπεριφοράς και επιπλέον η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση  τόσο της Διοίκησης όσο και του προσωπικού, βοηθά να  δημιουργηθεί κοινή αντίληψη  και  κοινές αξίες, για το τι είναι αποδεκτό σε σχέση με τη συμπεριφορά των εργαζομένων  στον εργασιακό χώρο . Αυτές οι αξίες όταν γνωστοποιηθούν και κατανοηθούν από όλους,  έχουν πλέον ισχυρή επιρροή στους ανθρώπους του οργανισμού και υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο, αυτοί συμπεριφέρονται και ενεργούν.

Και επειδή έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαλείψουμε εντελώς τη σεξουαλική παρενόχληση, εφόσον έχουμε να κάνουμε με διαφορετικούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν  διαφορετική παιδεία και αντίληψή των πραμάτων , η σωστή ενημέρωση και η δημιουργία διαδικασιών, έχουν αποδείξει ότι  βοηθούν στην μείωση τέτοιων κρουσμάτων και  δημιουργούν νέες συνήθειες και συμπεριφορές .

Σκοπός, μέσα από την Εταιρική ή Οργανωσιακή Κουλτούρα , είναι να αποκλείσουμε τις διαφορετικές αντιλήψεις και τη διαφορετική κατανόηση των πραγμάτων, σε σχέση, με τι θεωρεί, ο κάθε ένας από εμάς, ότι είναι η σεξουαλική παρενόχληση  και αποφεύγοντας ενστικτώδεις, επαναλαμβανόμενες συνήθειες, συμπλέγματα  και συναισθηματικές συμπεριφορές.

Η Εταιρική ή Οργανωσιακή Κουλτούρα, είναι, αυτή, που επηρεάζει τις συμπεριφορές των ΑΝΘΡΩΠΩΝ που εργάζονται σε μια επιχείρηση και συμβάλει  σε μια  ευθυγράμμισή συμπεριφορών και νοοτροπιών, όπως στάσεις και πεποιθήσεις και έχει ως αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί οικονομικά  δυσμενώς ο Εργοδότης / Επιχείρηση.

* Νομικός Σύμβουλος με εξειδίκευση σε Εργασιακά Θέματα
CONSULTING ZONE LTD
www.consultingzones.com
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας