Η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και τα επόμενα βήματα

Η επιστροφή της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 6,5 χρόνια, πιστοποιεί την πλήρη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς για την επιστροφή της Κύπρου σε αναπτυξιακή πορεία, ενώ την ίδια στιγμή δικαιώνει την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο οι αξιολογήσεις ξένων οίκων που πιστοποιούν την επιστροφή της κυπριακής οικονομίας. Αυτή αποτυπώνεται και στα μειωμένα ποσοστά ανεργίας, στα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, τις θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις και την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, η ανεργία κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις ακολουθούν ανοδική πορεία, ενώ και οι κινήσεις που έγιναν πρόσφατα για την οχύρωση του τραπεζικού συστήματος δημιούργησαν κλίμα εμπιστοσύνης και έφεραν αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. 

Η επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα εξηγεί ακόμη γιατί η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιλέγει την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό: Διότι αναγνωρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα της κυπριακής οικονομίας και τον αξιοθαύμαστο τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στην οικονομική κρίση, μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, διεθνώς, οικονομικό περιβάλλον. 

Ενώπιον μας προβάλλει πλέον μία νέα μεγάλη πρόκληση. Αδιαμφισβήτητα, το επικείμενο Brexit δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την Κύπρο. Το ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, η εξαιρετική ποιότητα ζωής, το χαμηλό κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι μερικοί από τους παράγοντες που αναδεικνύουν την Κύπρο ως επιχειρηματικό προορισμό. 

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η Κύπρος επιβάλλεται να ανοίξει τις πόρτες της σε ξένους επενδυτές. Απλοποιώντας διαδικασίες και διευκολύνοντας την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Είναι η ώρα να εστιάσουμε περισσότερο στην ουσία, αφού έχουμε αποκαταστήσει την εικόνα. Ως σύγχρονο κράτος, η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει κίνητρα σε επενδυτές για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο νησί μας.  Σε αυτό το πλαίσιο, χρειάζεται να επιμείνουμε στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν ολόκληρο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και θα θωρακίζουν την κυπριακή οικονομία. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάστηκε σκληρή δουλειά από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου για να φθάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, αλλά και να ληφθούν κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Ως εκ τούτου θα πρέπει να επιμείνουμε στον δρόμο της υπευθυνότητας και της σκληρής δουλειάς σε ό,τι αφορά την οικονομία και να συνεχίσουμε να διορθώνουμε πιθανές στρεβλώσεις. O εκσυγχρονισμός του κράτους, η σταθερότητα και η διασφάλιση ενός ισχυρού πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος επιβάλλεται να είναι πάντοτε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, αν θέλουμε να συνεχίσουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να διατηρούμε ζωηρό το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ως ο αρμόδιος οργανισμός για την προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο, εργαζόμαστε μεθοδικά και με σχέδιο, για να βοηθήσουμε τη χώρα να προσελκύσει επενδύσεις που να προσθέτουν αξία και να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά της. Εργαζόμαστε για τη διευκόλυνση όλων των πτυχών της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν θετική προοπτική για την οικονομία.

*Ο Μιχάλης Π. Μιχαήλ είναι Προέδρος του Κυπριακού Οργανισμού Επενδύσεων (Invest Cyprus)

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό