Ο ρόλος του σύγχρονου εσωτερικού ελεγκτή

Το 2018 έχει χαρακτηριστεί ως το έτος των καινούριων κανονισμών, των καινοτόμων τεχνολογιών και του αναμφισβήτητα αυξημένου λειτουργικού κινδύνου. Το σημερινό εργασιακό περιβάλλον είναι σαφώς πιο περίπλοκο αλλά και πιο συνδεδεμένο. Μέσω συνεχών εξελίξεων, οι οργανισμοί καλούνται να αντιμετωπίσουν άγνωστους κινδύνους και να αξιοποιήσουν πιθανές προκλήσεις και ευκαιρίες. 
 
Ο εσωτερικός ελεγκτής, για να είναι σε θέση να παρέχει ουσιώδης επιπρόσθετη αξία και στρατηγική υποστήριξη στον οργανισμό, μέσα από τις σημερινές κανονιστικές και τεχνολογικές συνθήκες, οφείλει να προσαρμοστεί σε ένα ευέλικτο πρόγραμμα ελέγχου, ικανό να υπόκειται σε αλλαγές σε πραγματικό χρόνο.
 
Σε αυτό το άρθρο καλούμαι να επανεξετάσω το ρόλο του σύγχρονου εσωτερικού ελεγκτή, λαμβάνοντας υπόψιν τις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, εν έτη 2018. Συνοψίζοντας τις απεριόριστες προκλήσεις και ρίσκα που μπορεί να προκύψουν, καταλήγω στις πέντε σημαντικότερες:
 
Διαχείριση ταλέντων
Ως μεγαλύτερη πρόκληση κρίνεται η εξεύρεση εσωτερικών ελεγκτών με τις αναγκαίες δεξιότητες  για ικανοποίηση των εξελισσόμενων αναγκών τόσο του εσωτερικού ελέγχου όσο και του ιδίου του οργανισμού. Η καθοδήγηση και διατήρηση των εξιδεικευμένων πλέον ταλέντων της νέας γενιάς, των λεγόμενων «millennials», είναι όλο και πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα την αύξηση του ρίσκου απώλειας πνευματικού κεφαλαίου και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Επομένως, η συνεχής εκπαίδευση και εξέλιξη του προσωπικού  θεωρείται απαραίτητη για την επιβίωση στον επιχειρηματικό κόσμο.
 
Ανάλυση δεδομένων
Ένα από τα άμεσα αποτελέσματα της τεχνολογικής ανάπτυξης είναι η υψηλή διαθεσιμότητα δεδομένων. Παράλληλα όμως, εν τη απουσία των κατάλληλων δεξιοτήτων και εργαλείων, η διαχείριση και ανάλυση δεδομένων, για την ικανοποιητική εξαγωγή συμπερασμάτων, μπορεί να αποβεί αποθαρρυντική. Πριν την εφαρμογή οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων, σημαντική είναι η αξιολόγηση της ασφάλειας, ιδιωτικότητας, αξιοπιστίας, επάρκειας και καταλληλόλητας των δεδομένων. Για την εποικοδομητική ανάλυση δεδομένων, χρειάζεται μια εύρωστη ομάδα από ικανούς ανθρώπους, κατάλληλα συστήματα και αποτελεσματικές διαδικασίες.
 
Κυβερνασφάλεια

Ή αλλιώς cyber security. Η αυξημένη συνδεσιμότητα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών έχει επιφέρει την επέκταση των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν εξελίσσονται διαρκώς και είναι αδύνατον για τον οποιονδήποτε επαγγελματία να συμβαδίσει μαζί τους. Ο κάθε οργανισμός οφείλει να αξιολογεί τον κίνδυνο κυβερνασφάλειας και να διατηρεί επίκαιρο πλάνο άμυνας  σε περίπτωση επίθεσης. Καθήκον του εσωτερικού ελεγκτή είναι να διαβεβαιώνει ως προς την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής αντιμετώπισης κυβερνασφάλειας και να παρέχει συστάσεις για τη βελτίωσή του.
 
Νόμοι και κανονισμοί
Η μετά-κρίση περίοδος οδήγησε ανά το παγκόσμιο στην εφαρμογή καινούριων ή αλλαγή υφιστάμενων κανονισμών. Οι πιο σημαντικοί κανονισμοί εστιάζουν στη διαχείριση οικονομικών κινδύνων, στην εφαρμογή οικονομικών ελέγχων, και στην ασφάλεια και ιδιωτικότητα δεδομένων, και επηρεάζουν οργανισμούς όλων των βιομηχανιών οι οποίοι καλούνται να συμμορφωθούν, διατηρώντας ταυτόχρονα και την ανταγωνιστικότητα τους. Ως αποτέλεσμα, ο εσωτερικός ελεγκτής αναμένεται να παρέχει διαβεβαίωση ως προς την ικανοποιητική συμμόρφωση και καθοδήγηση για αξιοποίηση των ευκαιριών που μπορεί να προέρχονται από τις αλλαγές στο κανονιστικό περιβάλλον.
 
Ανταπόκριση σε καινοτομίες
Καθημερινά ζητείται από τους εσωτερικούς ελεγκτές να παρέχουν διορατικές και προοδευτικές εισηγήσεις στον οργανισμό μέσω καινοτόμων τεχνολογιών. Για την αποτελεσματική ανταπόκριση, οι εσωτερικοί ελεγκτές οφείλουν να είναι όχι μόνο ενήμεροι αλλά και να κατέχουν τις αντίστοιχες δεξιότητες κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας. Οφείλουν να προσαρμόσουν την ελεγκτική μεθοδολογία χρησιμοποιώντας καινοτόμα τεχνολογία, ούτως ώστε να γίνει πιο χρήσιμη, ευκίνητη και δυναμική.
 
Εν κατακλείδι, είναι πλέον προφανές πως το επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή έχει προχωρήσει από διαβεβαιωτής οικονομικών κινδύνων σε έμπιστο σύμβουλο για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του οργανισμού. Ο σύγχρονος εσωτερικός ελεγκτής, για να είναι σε θέση να προσθέσει αξία στον οργανισμό, οφείλει να διαθέτει φάσμα ικανοτήτων και γνώσεων για αντιμετώπιση των συνεχών προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν.
 
 
*Μαριλένα Λέφα, FCCA, MBA, CIA, CRMA, CFE
Εσωτερικός Ελεγκτής
 
Η Μαριλένα είναι κάτοχος του επαγγελματικού τίτλου Fellow Certified Chartered Accountant και μεταπτυχιακού διπλώματος MBA. Με πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στον εξωτερικό, εποπτικό και εσωτερικό έλεγχο χρηματοοικονομικών οργανισμών, από το 2015 εργάζεται ως υπεύθυνη Εσωτερικού Ελέγχου στην Ancoria Bank. Επιπλέον, είναι κάτοχος των επαγγελματικών τίτλων Certified Internal Auditor, Certified in Risk Management Assurance και Certified Fraud Examiner. Συμμετέχει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου και είναι ιδρυτικό μέλος του νεοσύστατου συνδέσμου Ελεγκτών Απάτης Κύπρου (Association of Certified Fraud Examiners Cyprus Chapter).
 

Δειτε Επισης

Μηνύματα από Φρανκφούρτη για ταχύτερη μείωση των επιτοκίων-Τα ορόσημα για τις επόμενες κινήσεις
Contact Pay από την Ελληνική Τράπεζα για δωρεάν και εύκολες συναλλαγές με το κινητό
Κρίσιμη συνάντηση ελληνικών τραπεζών με θεσμούς-Τα 4+1 θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων
Καζιμίρ (ΕΚΤ): Δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να μειωθούν ξανά τα επιτόκια
Ανακατατάξεις στην μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Κύπρου-Πώλησε το 3% των μετοχών της η CarVal
Γ. Στουρνάρας στους FT: Πιθανές δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024
Χρ. Πατσαλίδης: Το μήνυμα στις τράπεζες και ο κίνδυνος διάβρωσης της εικόνας και της φήμης τους
Τα «γεράκια» της ΕΚΤ αλλάζουν στάση-Προς νέα μείωση επιτοκίων
Ο Φωκίων Καραβίας στην Ελληνική-«Να γίνουμε η μεγαλύτερη και καλύτερη τράπεζα της Κύπρου»
Τα 8+2 πλην της πρότασης του ΑΚΕΛ για τις τράπεζες και η πρακτική αποκόμισης εύκολου πολιτικού…κέρδους