Ουδέν κακό αμιγές καλού...

Τη γνωστή ρήση των στωικών φιλοσόφων ουδέν κακό αμιγές καλού και ουδέν καλό αμιγές κακού, που σημαίνει ότι κάθε κακό φέρνει και καλά και κάθε καλό φέρνει και κακά βιώνουμε σήμερα και στη κτηματαγορά.

Πριν τέσσερα χρόνια, οι τιμές των τουριστικών διαμερισμάτων και κατοικιών στον Πρωταρά ήταν στα πιο ψηλά επίπεδα που είχαν φτάσει ποτέ. Οι εταιρείες ανάπτυξης γης εξελίσσονταν ραγδαία και δημιουργούσαν μεγάλη προσφορά διαμερισμάτων και εξοχικών κατοικιών την ίδια ώρα που η μεσαία εισοδηματική τάξη της Κύπρου αδυνατούσε σύμφωνα με τα  εισοδήματα της να προβεί σε αγορά εξοχικού. Οι αγοραστές ήταν κατά πλειονότητα  Άγγλοι και ακολουθούσαν Ρώσοι, Σκανδιναβοί, Ισραηλίτες, Λιβανέζοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Ακόμα, μέχρι και σήμερα, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα έχουν τιμές που μόνο Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι μπορούν να αγοράσουν. Που θα φτάναμε αν η  παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έπληττε  και τη χώρα μας; Θα πωλούσαμε σιγά-σιγά τη γη μας στους ξένους και θα απολαμβάναμε τη θέα της εκ του μακρόθεν;

Το καλό που έφερε μαζί της η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι η αποδυνάμωση της αγγλικής στερλίνας που ώθησε τους Άγγλους ιδιοκτήτες στη Κύπρο να πωλήσουν τα εξοχικά τους διαμερίσματα και κατοικίες με αποτέλεσμα αυτά να καταλήξουν κυρίως σε Κύπριους υπηκόους. Η συνεχιζόμενη κρίση και η έλλειψη ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος ανάγκασε τις εταιρείες ανάπτυξης γης να χαμηλώσουν τις τιμές με αποτέλεσμα η αγορά εξοχικού από ευφάνταστο όνειρο για τη μεσαία εισοδηματική τάξη να γίνει πραγματικότητα.

http://www.gp-lazarou.com/

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν