Η κοροϊδία με τα αξιόγραφα πρέπει να σταματήσει

INBusinessNews  06/11/2012 11:23
Η κοροϊδία με τα αξιόγραφα πρέπει να σταματήσει

Η κοροϊδία με τα αξιόγραφα πρέπει να σταματήσει

INBusinessNews  06/11/2012 11:23

Κατανοώ και συμπονώ τους κατόχους αξιογράφων, αλλά ως ένα σημείο.

Από εκεί και πέρα, θεωρώ αδιανόητο να πληρώσει ο φορολογούμενος τα επενδυτικά λάθη όσων επέλεξαν να επενδύσουν σ’ αυτά τα προϊόντα, έστω κι αν ξεγελάστηκαν. Γιατί κακά τα ψέματα, αυτό που λιγουρεύτηκαν ήταν το ψηλό επιτόκιο.

Είναι σαν να αποζημιώνει το κράτος κάποιον που αγόρασε ακίνητο από ένα developer που πτώχευσε ή που χρωστά εκατομμύρια και δεν βγάζει τίτλους ιδιοκτησίας (άλλη πονεμένη ιστορία).

Θεωρώ επίσης, τουλάχιστον αστείο, ο Σύνδεσμος αυτών των ανθρώπων να ζητά και επιτόκιο για αυτά τα λεφτά που η τρόικα θεωρεί χαμένα.

Στην Κεντρική έφτασαν εκατοντάδες γράμματα από ανθρώπους που εξαπατήθηκαν και πείστηκαν να επενδύσουν σ’ αυτά τα προϊόντα με δέλεαρ το ψηλό επιτόκιο. Πολλά από αυτά, μας ειπώθηκε από άτομα της Κεντρικής, διαβάζοντάς τα θα έκλαιγες.

Κατά την άποψη μου, η καλύτερη λύση είναι ένας συνδυασμός μεταξύ αυτού που φαίνεται ότι προτείνει η τρόικα και μίας πρόσφατης αναφοράς του προέδρου του Συνδέσμου Αξιογράφων Φοίβου Μαυροβουνιώτη.

Η τρόικα, φαίνεται να πρότεινε δημιουργία ταμείου στήριξης κάποιων ευπαθών ατόμων που αγόρασαν αξιόγραφα. Ο κ. Μαυροβουνιώτης απείλησε πρόσφατα πως αν δεν βρεθεί λύση σύντομα, οι κάτοχοι αξιογράφων θα αποσύρουν εκατομμύρια καταθέσεις από τις κυπριακές τράπεζες. Κάπου εδώ πρέπει να είναι και η σολομώντεια λύση. Όσοι έχουν σημαντικά ποσά καταθέσεων να μην στηριχθούν από το συγκεκριμένο ταμείο. Όσοι διαφανεί ότι επένδυσαν  ότι είχαν και δεν είχαν (επειδή ξεγελάστηκαν) να λάβουν την ανάλογη στήριξη.

Δεν μπορεί οι κάτοχοι αξιογράφων, τουλάχιστον ο Σύνδεσμος, να ζητά και το αρχικό ποσό και ψηλό επιτόκιο. Δυστυχώς παίξατε και χάσατε. Η μόνο οδός για αποζημιώσεις είναι η νομική. Αν θεωρείτε πως η υπόθεσή σας μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο, τότε προχωρήστε με αγωγές.

Άλλωστε, τι πρέπει να πουν όλοι αυτοί οι μέτοχοι των τραπεζών που επίσης έχασαν δισεκατομμύρια στηρίζοντας τις τράπεζες στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου. Μήπως να ζητήσουν κι αυτοί αποζημιώσεις επειδή ξεγελάστηκαν από τις οικονομικές καταστάσεις που τους παρουσίαζαν οι τράπεζες;

Και οι πολιτικοί να πάψουν επιτέλους αυτό το παιχνίδι της δήθεν στήριξης και κατανόησης μόνο και μόνο επειδή έρχονται εκλογές ή επειδή κάποια κομματικά στελέχη επίσης έπαιξαν και έχασαν.
 
 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας