Ο πνιγμένος και τα ακίνητα

Συνηθίζεται να λέγεται ότι ο πνιγμένος για να σωθεί πιάνεται από τα μαλλιά του. Αυτό δεν είναι όμως η σωτηρία του αλλά η καταστροφή του. Κάτι ανάλογο πιστεύω πρότεινε η κυβέρνηση για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας προς την τρόικα για να αυξήσει τα έσοδα της και να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας που έχει.

Κάποιος που απέκτησε ακίνητη ιδιοκτησία λογικά έχει ήδη πληρώσει φόρο εισοδήματος για τα χρήματα που κέρδισε, στην συνέχεια πλήρωσε μεταβιβαστικά και τέλος αυτός που πούλησε το ακίνητο πριν ολοκληρώσουν την μεταβίβαση, για να το πετύχουν αυτό έπρεπε να πληρώσει το φόρο κεφαλαιουχικό κερδών.  Επομένως πριν να ολοκληρωθεί μία κτηματική συναλλαγή το κράτος εισπράττει φορολογίες και δικαιώματα  όχι ευκαταφρόνητων ποσών. Οι ξεκάθαρες πληροφορίες και ενημέρωση  που μπορεί να έχουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες και ο φόρος εισοδήματος δεν μπορούν να αποκρύπτονται από κανένα πολίτη του κράτους και θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις κεφαλαιουχικές τους δηλώσεις.  Σε αντίθεση με καταθέσεις σε εταιρείες (offshore) που μπορεί να βρίσκονται στην Ελβετία ή στον Παναμά που κανένας δεν μπορεί να ανακαλύψει και να φορολογήσει.

Κρίνω επίσης την πρόταση αυτή τιμωρητέα τόσο προς τους γονείς όσο και προς τα παιδιά που πιθανόν να κληρονομήσουν αντί χρημάτων στο εξωτερικών, ακίνητη ιδιοκτησία. Σκεφτείτε τη στρέβλωση που θα έχει η κτηματαγορά όταν θα φορολογείται  ένας ενήλικος, ένας φοιτητής, ένας άνεργος επιστήμονας ή στην καλύτερη περίπτωση ένας νεαρός που εργοδωτείται σήμερα με πενιχρή αμοιβή. Από πού θα αντλήσουν χρήματα να πληρώσουν τη φορολογία που με κόπους και μόχθους οι γονείς τους απέκτησαν;

Η κτηματαγορά είναι ο μοναδικός οικονομικός πνεύμονας που απέμεινε στην Κυπριακή Δημοκρατία για να αντλεί εισοδήματα και προσπαθούμε με τις απελπισμένες και βεβιασμένες κινήσεις μας να τον σκοτώσουμε. Η στρέβλωση που θα προκύψει θα έχει δυστυχώς κόστος και στο καταναλωτή. Κέρδη και εισοδήματα για το κράτος  μπορεί να φέρει μόνο η ανάπτυξη και τα κίνητρα και όχι απαραίτητα οι φορολογίες όσον αυστηρές και αν είναι αυτές.

http://www.gp-lazarou.com/

Δειτε Επισης

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό