Αβέρωφ, Νεοκλή δεν έχετε υπόθεση

Σκοτώνονται για το καταστατικό μιάς εταιρείας η οποία θα είναι η σημαντικότερη αυτού του τόπου.

Ένα καταστατικό για μία ΚΡΕΤΥΚ (Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου) πήγαν να κάνουν και η συζήτηση έφτασε σε επίπεδο Συλίκου και Αργάκας. Νεοκλής Συλικιώτης και Αβέρωφ Νεοφύτου έδειξαν, δυστυχώς, πως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μόνοι μας -και σωστά- τα πιο σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν.

Δεν διαχειριστήκαμε σωστά τον τουρισμό, την ανάπτυξη των υπηρεσιών και των τραπεζών, των ακινήτων και ακόμα δεν μάθαμε. Επόμενο φιάσκο, αν συνεχίσουν με αυτά τα μυαλά, θα είναι το φυσικό αέριο.

Ακόμα και σήμερα, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών βρισκόμαστε στα χέρια της τρόικας με κίνδυνο το οικονομικό μας μοντέλο να καταστραφεί.
Από τις χώρες που βρήκαν σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων μόνο 2 στις 10 κατάφεραν να τα διαχειριστούν σωστά και να επωφεληθούν.
Κι αν μαλώνουν έτσι -και μην μου πείτε πως το κάνουν για το καλό του τόπου- για ένα καταστατικό φανταστείτε τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι διορισμοί, οι αποφάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και ο καταμερισμός των κερδών.

Ναι, το νορβηγικό μοντέλο είναι το καλύτερο και κάτι παρόμοιο πρέπει να εφαρμόσουμε. Ωστόσο, επειδή ανησυχώ ότι θα καταφέρουμε να το «κυπριοποιήσουμε» κι αυτό, εισηγούμαι να αναθέσουμε σε άλλους να διαχειριστούν το μοναδικό asset που έχουμε αυτήν τη στιγμή.

Δεν ξέρω αν θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά γιατί όχι;  Ας ζητήσουμε από την Statoil, ανάμεσα στα τόσα δις, που διαχειρίζεται, να αναλάβει και τα δικά μας. Και δεν ντρέπομαι να το πω, τους έχω περισσότερη εμπιστοσύνη από ότι στους πολιτικούς μας.
Κι αν αυτό είναι παρατραβηγμένο και θα κατηγορηθώ για ξεπούλημα εθνικής περιουσίας, μπορώ να φανώ πιο διαλλακτικός.

Ας ζητήσουμε από ένα εξειδικευμένο συμβουλευτικό οίκο να μας ετοιμάσει ένα καθώς πρέπει καταστατικό και ιδρυτικό έγγραφο γι’ αυτήν την εταιρεία, το οποίο δεν θα βασίζεται στο τι θεωρούν οι δικοί μας πολιτικοί καλό, αλλά στο τι εφαρμόζεται στη Νορβηγία, στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες που διαχειρίζονται σωστά τον φυσικό τους πλούτο. Κι μην μου πείτε πως αυτό κάναμε ήδη, γιατί απλά θα επιβεβαιώσετε τις ανησυχίες μου περί κυπροποίησης. 

Επίσης, ας ζητήσουμε εισηγήσεις και πάλι από εξειδικευμένους οίκους για τα άτομα τα οποία θα στελεχώνουν αυτήν την εταιρεία. Κι ας βάλουν και δύο-τρεις Κύπριους για αρχή, για να ικανοποιηθεί η εθνική μας περηφάνια.

Μην παίζετε με το φυσικό αέριο, μπορεί να εκραγεί μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Υστερόγραφο: Και φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν αρχίσουν να συζητούν για Ταμείο διαχείρισης των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.  Θα βγουν τσουγκράνες σε Συλίκου και Αργάκα.

 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό