Χ. Σαρρή: Στον πάγο μέχρι νεωτέρας

Τα πάντα είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή τονίζει η senior partner της Polakis Sarris + CO LLC, Χριστίνα Σαρρή. Υποδεικνύει ότι η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί με τον Covid-19, δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε τη δικαιοσύνη, αλλά και ευρύτερα τον κύκλο εργασιών των δικηγορικών γραφείων. Ακόμη εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζουν να εργάζονται, θέτοντας τους κυριότερους στόχους για διατήρηση μισθών και θέσεων εργασίας.
 
Πρωτοφανές πλήγμα
Σ’ ό,τι αφορά το κατά πόσο θα επηρεαστεί αρνητικά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου για το 2020, δεν είμαι ειδική επί του θέματος. Όσο μου επιτρέπουν η εμπειρία και η παρατήρηση να αντιληφθώ, η οικονομία φαίνεται να πλήττεται σε πρωτοφανή βαθμό. Ποιος ξέρει το μέγεθος της βλάβης και τις διακλαδώσεις της, δεν μπορώ να ξέρω. Απ’ όσα διαβάζω και ακούω, τα πάντα είναι στον αέρα και μάλλον δεν θα ξεκαθαρίσουν σύντομα. Πολλά θα εξαρτηθούν, υποθέτω, από το αν θα έχουμε μια νεκρή ή μισοπεθαμένη τουριστική σεζόν.

Διευρυμένη σεζόν
Τo συγκριτικό πλεονέκτημά μας είναι πως, σε σχέση με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες που το καλοκαίρι ουσιαστικά τελειώνει τέλος Αυγούστου, το δικό μας κλίμα και οι υφιστάμενες υποδομές επιτρέπουν να μιλάμε για μια σεζόν που τεντώνεται ως τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Αλλά, εάν αυτό είναι εφικτό ή ακόμα κι αν δεν είναι ή αν θα είναι σταγόνα στον ωκεανό, πάλι δεν το ξέρω.

Δύσκολη η πρόβλεψη
Τα δικαστήρια είναι, σήμερα, ουσιαστικά κλειστά. Αυτό σημαίνει αφενός ότι δεν καταχωρούνται καινούργιες υποθέσεις και αφετέρου ότι δεν προωθούνται οι παλιές, που συνολικά σημαίνει μείωση των εισπράξεων όλων των δικηγορικών γραφείων. Αν τα δικαστήρια ανοίξουν εν τέλει μέσα στον Μάιο ή αν με κάποιο τρόπο επιτραπεί η κίνηση των υποθέσεων, πιστεύω πως η ζημιά θα είναι διαχειρίσιμη. Αν λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, θα είναι πιο ζόρικα τα πράγματα. Πάντως, η πραγματικότητα των τελευταίων εβδομάδων κάνει κάπως πιο αισιόδοξη την πρόβλεψη, αν και παραμένει πάντοτε δύσκολη.
 
Παντού αβεβαιότητα
Σε ό,τι αφορά το τμήμα των εταιρειών ένα σημαντικό μέρος των εργασιών προέρχεται απ’ έξω και μάλιστα από χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον ιό και που ουσιαστικά υπολειτουργούν. Αν προσθέσουμε στη στασιμότητα και την αβεβαιότητα ως προς το πότε και, κυρίως, το πώς θα τελειώσει όλο αυτό, καταλαβαίνει κανείς πως οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές και τα restructurings έχουν παγώσει μέχρι νεωτέρας. Εκτός από τα χειροπιαστά οικονομικά δεδομένα που επηρεάζουν λίγο ή πολύ τους πάντες, αλλά όχι όλους στον ίδιο βαθμό, αντιλαμβάνεται κανείς το κοσμοϊστορικό νέο πλαίσιο από το εξής: Ότι διεθνή συνέδρια και φόρουμ κολοσσιαίων μπάτζετ, προγραμματισμένα για το φθινόπωρο του 2020, ματαιώνονται ήδη με μια μονοκοντυλιά.
 
Νέα δεδομένα εργασίας
Ό,τι κάνει όλος ο κόσμος κάνουμε κι εμείς στο θέμα της διεκπεραίωσης των εργασιών μας. Όσοι μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως το κάνουν από το σπίτι και όσοι δεν μπορούν, μένουν στα σπίτια τους και δεν εργάζονται.

Όσοι έρχονται στο γραφείο τηρούν ή τέλος πάντων απαιτείται να τηρούν τις αποστάσεις. Δεδομένου ότι πρόκειται, κυρίως, για δικηγόρους αυτό δεν είναι, πάντως, τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Έχουμε αντισηπτικά στα γραφεία και στους κοινόχρηστούς χώρους, ενώ σταματήσαμε να δεχόμαστε ραντεβού κατ’ ιδίαν και δεν επισκεπτόμαστε δημόσιες υπηρεσίες ή τράπεζες παρά μόνο αν είναι αδήριτη ανάγκη και δεν γίνεται αλλιώς.
 
Σαν παρατεταμένος Αύγουστος
Όλα γίνονται ηλεκτρονικά ή μέσω τηλεφώνου ή καθόλου. Βασικά, ζούμε τις ήσυχες μέρες του Αυγούστου. Η καθημερινότητα στο γραφείο κυλά σαν την τρίτη εβδομάδα του. Οι περισσότεροι λείπουν και όσοι είναι μέσα έχουν χρόνο να κάνουν όλα εκείνα που δεν προλάβαιναν ποτέ να κάνουν τις μέρες της ομαλότητας. Ζούμε ένα ληθαργικό, παρατεταμένο Δεκαπενταύγουστο, που μας ήρθε πριν την ώρα του και δεν λέει να φύγει.
 
Οι δυο εταιρικοί στόχοι
Άμεσοι, πρωταρχικοί και αυτονόητοι στόχοι είναι, για εμάς, δύο: Να μην επηρεαστεί η εργασία και το εισόδημα κανενός συναδέλφου και δεύτερο να ομαλοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ροή του κύκλου εργασιών της εταιρείας. Από εκεί και πέρα, θυμίζω την απάντηση Κινέζου αξιωματούχου, όταν τον ρώτησαν τη δεκαετία του 1970 αν η Γαλλική Επανάσταση έκανε εν τέλει καλό ή κακό στην ανθρωπότητα: Too early to tell, είχε πει.

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port