Καινοτόμησε μέσα από κρατικά και ευρωπαϊκά σχέδια χορηγιών

InBusinessNews  28/02/2022 10:22
Καινοτόμησε μέσα από κρατικά και ευρωπαϊκά σχέδια χορηγιών

Καινοτόμησε μέσα από κρατικά και ευρωπαϊκά σχέδια χορηγιών

InBusinessNews  28/02/2022 10:22

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) είναι συστατικό ζωτικής σημασίας για μια υγιή οικονομία της αγοράς. Με τεράστια οικονομική συμβολή και ενίσχυση του τομέα της απασχόλησης, δεν προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι αποτελούν την πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

Ο ρόλος τους είναι δύσκολος. Όπως και οι μεγάλες, έτσι και οι μεσαίες και μικρές εταιρείες συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις. Οι ΜμΕ έρχονται αντιμέτωπες με λειτουργικούς, περιουσιακούς κινδύνους καθώς και από πιθανή διακοπή εργασιών. Οι νομικοί κίνδυνοι είναι επίσης ένα πάγιο ζήτημα για κάθε επιχειρηματία. Στο προσκήνιο εμφανίζονται διαρκώς κι άλλες, νέες προκλήσεις όπως οι κυβερνοεπιθέσεις. Η πρόληψη και άμεση ανταπόκριση τους είναι καίριες για την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσής τους, οι ΜμΕ επιβάλλεται να αποφεύγουν με πάση θυσία τους κινδύνους και ταυτόχρονα να οικοδομούν τις βάσεις για ανάπτυξη και καινοτομία: Χρειάζεται να ανανεώνουν διαρκώς όχι μόνο τα σχέδια κρίσης αλλά και τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.

Εδώ και δεκαετίες, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα μετατρέπονται σε χρηματοδοτικά οχήματα για την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ. Οι ευκαιρίες οικονομικής ενίσχυσης δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητες.

Χορηγίες που προσφέρονται στον ιδιωτικό τομέα από τα κράτη, μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Αδιαμφησβήτητα, διεκδικώντας ένα κομμάτι της πίτας, τα ΜμΕ αναβαθμίζονται, αναπτύσσονται και καινοτομούν-αρκεί να γνωρίζουν πού να αποταθούν και πώς να τις διεκδικήσουν.

Οι τρόποι μέσα από τους οποίους μπορούν να διαχειριστούν ορθά τα οικονομικά τους και να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη χρηματοδότηση από κρατικά και ευρωπαϊκά σχέδια θα αναλυθούν διεξοδικά κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 στη Λεμεσό, από την IMH.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η θεματική «Πώς οι ΜμΕ μπορούν να αναβαθμιστούν, να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν μέσα από ευρωπαϊκά και κρατικά  Σχέδια Χορηγιών» στην οποία αξιωματούχοι του κράτους θα τιμήσουν τους συνέδρους με την παρουσία τους, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες.

Σημαντικά αναμένεται να είναι τα όσα θα παρουσιάσει ο Χρίστος Φωτιάδης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο οποίος θα παρουσιάσει τρόπους ενίσχυσης των ΜμΕ με τα κρατικά σχέδια χορηγιών.

Η Κύπρος κατέθεσε το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ για την προγραμματική περίοδο 2023-2027 και περιλαμβάνει δημόσια δαπάνη ύψους περίπου €462 εκατ. Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο εναρμονίζεται πλήρως με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της ΕΕ, όπως αυτό εκφράζεται από την Πράσινη Συμφωνία και τις επιμέρους πολιτικές όπως η «Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», η «Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα 2030» και το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία. Τα οφέλη για τους επιχειρηματίες από το Σχέδιο θα αναλύσει ο Μάριος Α. Αδαμίδης, Ανώτερος Λειτουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας.

Τι ευκαιρίες παρέχει η Ευρώπη στις επιχειρήσεις των κρατών μελών; Ο Θεόδωρος Λουκαΐδης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας θα δώσει την απάντηση στο ερώτημα, μέσα από την παρουσίαση του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» καθώς και των Προγραμμάτων Έρευνας και Καινοτομίας του ΙδΕΚ.

Το Συνέδριο «Αναπτύσσοντας τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου 2022 στις 2μ.μ. στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στη Λεμεσό, απευθύνεται σε όλα τα διευθυντικά στελέχη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ.

Δωρεάν συμμετοχή, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής. Για πληροφορίες και εγγραφές πατήστε εδώ.

Πληροφορίες Συνεδρίου

Οργανωτής: ΙΜΗ

Partners: Epic, Ελληνική Τράπεζα, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

Συνεργάτης: IMR

Με τη στήριξη: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου

Χορηγοί Επικοινωνίας: REPORTER, περιοδικό ΙN Business, περιοδικό GOLD

RELATED ARTICLES

Πίσω στην αρχή της σελίδας