Π. Πουτζιουρής: Κανόνες περί διαδοχής στην οικογενειακή επιχείρηση

InBusinessNews  09/11/2021 18:33
Π. Πουτζιουρής: Κανόνες περί διαδοχής στην οικογενειακή επιχείρηση

Π. Πουτζιουρής: Κανόνες περί διαδοχής στην οικογενειακή επιχείρηση

InBusinessNews  09/11/2021 18:33

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις κυριαρχούν στον κυπριακό επιχειρηματικό τομέα αντιπροσωπεύοντας το 90% των επιχειρηματικών μονάδων στην χώρα μας, ενώ κατά περιόδους κρίσεων αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικές. Δυστυχώς, όμως, μόνο το 3,4% των οικογενειακών επιχειρήσεων φτάνουν στη τέταρτη γενεά οικογενειακών ιδιοκτητών διευθυντών, ανέφερε ο Πανίκκος Πουτζιουρής, Πρύτανης, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, Καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Οικογενειακών Επιχειρήσεων, επισημαίνοντας πως μια στις 3 επιχειρήσεις βιώνουν τη διαγενεακή μεταβίβαση.

Μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου «Αναπτύσσοντας τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στις επαρχίες Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου» ο κ. Πουτζιουρής τόνισε πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για παράλληλη επιχειρηματική ανάπτυξη και διαγενεακή διαδοχή με διαδικασίες και δομές, διακυβέρνηση, διαγνωστικά εργαλεία και διαιώνιση μέσω συμβατών στρατηγικών.

Ο κ. Πουτζιουρής επισήμανε πως θα πρέπει να εφαρμόζεται ένα σωστός σύστημα διακυβέρνησης ώστε να υπάρχει διαχωρισμός της δομής της οικογενειακής επιχείρησης για να προετοιμαστούν οι διαδικασίες μεταβίβασης και συνέχισης της επιχείρησης. Πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο ζήτημα που δημιουργείται από την μεταβίβαση της οικογενειακής επιχείρησης από γενεά σε γενεά είναι η ιδιοκτησία. Σημείωσε πως εάν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση, να αγγίξουμε τις ευαισθησίες υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η επιχείρηση και να διαλυθεί η οικογένεια.

Επιβάλλεται, είπε, η χρήση ανεξάρτητων συμβούλων ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες. Θα πρέπει να υπάρχει ο διαχωρισμός μεταξύ οικογενειακών θεμάτων και θεμάτων της επιχείρησης, ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να συμπεριληφθούν και ανεξάρτητα μέλη.

10 Bασικοί κανόνες περί διαδοχής

  1. Καθορισμός της διαδικασίας: φόρουμ συζήτησης περί κανόνες, αρχές, κριτήρια , επιλογές, σχέδιο κατάρτιση
  2. Προετοιμασία διαδόχων-πείρα εντός/εκτός επιχείρησης
  3. Δοκιμή υποψήφιων με έργα, μικρές μονάδες
  4. Επιλογή-Ανακήρυξη-Υποστήριξη  του νέου ηγέτη (#20 κριτήρια)
  5. Ο νεοφώτιστος ΓΔ- γεφυρωτής, εμπνευστής , ανεξάρτητος 
  6. Μεταβίβαση εξουσίας - ‘ηγεσία’ με  διοικητικές μετοχές
  7. Ρήτρες –Συμφωνία (ΣΟΜΑ)  για  αποφυγή τεμαχιοποίηση
  8. Μεταβίβαση σε αδρανείς περισσότερα οικογενειακά περιουσιακά
  9. Ισορροπημένη ανάπτυξη –Αντιστοίχιση, επιχειρηματική μονάδα κατά  οικογενειακό παράρτημα
  10. Ενίσχυση διακυβέρνησης, ΔΣ, Σ.Ο.Μ.Α. με Κανόνες –αξιοκρατία

Partners: Epic, Ελληνική Τράπεζα, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

RELATED ARTICLES

Πίσω στην αρχή της σελίδας