Μ. Λουκαΐδης: Ο γρήγορος θα φάει τον αργό και όχι ο μεγάλος τον μικρό

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις στην Κύπρο είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέφερε ο συντονιστής του συνεδρίου με τίτλο «Αναπτύσσοντας τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για τις επαρχίες Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου»,  Μάριος Λουκαΐδης της Synpraxis Management Services, υπογραμμίζοντας πως οι ΜμΕ  στην Κύπρο δημιουργών 2 στις 3 θέσεις εργασίας στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τον ορισμό των ΜμΕ στην Κύπρο είναι διαφορετικός, ανάφερε για να προσθέσει πως στις πολύ μικρές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των €500 χιλιάδων και 4 άτομα προσωπικό, στις μικρές οι επιχειρήσεις με τζίρο €1 εκατ. και μέχρι 10 άτομα προσωπικό, ενώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από €1 εκατ. και 40 άτομα προσωπικό. Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε πως οι περισσότερες ΜμΕ στην Κύπρο είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε πως στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον δεν είναι ο μεγάλος που θα φάει τον μικρό αλλά ο γρήγορος τον αργό, καθώς η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Οι ΜμΕ έχουν θετικά, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, καθώς είναι κοντά στον πελάτη, οι ιδιοκτήτες ξέρουν τους πελάτες και έχουν ευελιξία. Επίσης, συνδέονται με το προσωπικό και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση γνωρίζονται μεταξύ τους, αναπτύσσουν διαπροσωπικές σχέσεις και είναι πολύ εύκολη επικοινωνία.

Ωστόσο για τις μικρές επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολο να βρουν χρηματοδότηση, δυσκολεύονται να προσεγγίσουν μεγαλύτερο πελατολόγιο. Έχουν μικρότερη αντοχή όταν υπάρχει κρίση διότι δυσκολεύονται να βρουν πόρους, ενώ οι μεγάλοι έχουν καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα. Διαθέτουν προσωπικό με πολλαπλές αρμοδιότητες και δεν υπάρχει εξειδίκευση που θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και η πρόσβαση στην τεχνολογία είναι δυσκολότερη.

Partners: Epic, Ελληνική Τράπεζα, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

Δειτε Επισης

Ολοταχώς για νέα μορφή διακυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Διοικητής
Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Α. Βαφεάδης: Στις 16 Ιουνίου 2024 η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας-Πώς προχωρούν οι εργασίες(pics)
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, έτοιμος να συνδράμει στην επίλυση της διαφοράς ο Βαφεάδης
Στην κυπριακή αγορά μέσω της Chestertons Cyprus Residential η Chestertons Global-Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει
Συνέδριο της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ σε συνεργασία με την PWC Κύπρου
Ολοκληρώνεται η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ-Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του έργου των €20 εκατ.
Καλπάζει η τιμή του ελαιόλαδου στην Κύπρο... Αύξηση πέραν του 60% τον περασμένο Απρίλιο
Για 8η χρονιά ΟΠΑΠ Κύπρου και Ερυθρός Σταυρός πορεύονται μαζί