Μ. Χατζηπαναγιώτου: Ολοκληρώνεται το 2022 η πρώτη φάση του Trilogy

Την αισιοδοξία του για την πορεία του τομέα ανάπτυξης γης στην Κύπρο, εκφράζει ο CEO της Cybarco και πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, καθώς η ζήτηση από την εγχώρια αγορά επανέρχεται σταδιακά. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι οι πωλήσεις ακινήτων το 2022 θα αυξηθούν σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting Towards Sustainable Growth», ο κ. Χατζηπαναγιώτου παραθέτει τις εκτιμήσεις του για το πώς θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία το 2022, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον τομέα ανάπτυξης γης.

Όσον αφορά την κατάργηση του ΚΕΠ, που στιγμάτισε τον τομέα, ο CEO της Cybarco τονίζει την ανάγκη για ένα νέο εναλλακτικό πρόγραμμα, το οποίο θα προσελκύσει σοβαρούς και αξιόπιστους επενδυτές. Συγκεκριμένα, υποδεικνύει ότι, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν από κοινού για να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για επενδύσεις και headquartering.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηπαναγιώτου αναφέρει τα νέα έργα της Cybarco που θα δούμε εντός του 2022. Μεταξύ άλλων, εντός του 2022, θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του Trilogy, που περιλαμβάνει τους δύο μπροστινούς πύργους και τη δημόσια πλατεία.

Ακολουθεί πιο κάτω ολόκληρη η συνέντευξη του Μιχάλη Χατζηπαναγιώτου:

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;  

Τα χειρότερα έχουν παρέλθει όσον αφορά τις αλυσιδωτές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία μας. Είναι γεγονός ότι υπάρχει ζήτηση από την εγχώρια αγορά και η ζήτηση από ξένους αγοραστές επανέρχεται σταδιακά. Ευτυχώς, στην Κύπρο όταν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, είμαστε αρκετά διαλλακτικοί και ευέλικτοι.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτά που έχουμε βιώσει τα τελευταία δυο χρόνια είναι άνευ προηγουμένου και ως εκ τούτου, είναι προφανές, ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη και κίνητρα για να ανακάμψουν πλήρως.

Ο τομέας ανάπτυξης γης

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;

Όσον αφορά τον τομέα ανάπτυξης γης, έργα που  βρίσκονται σε προχωρημένο κατασκευαστικό στάδιο, θα πρέπει να αναμένουν αυξημένο ενδιαφέρον από τις ξένες αγορές όσο αυξάνονται οι εισερχόμενες πτήσεις και όσο θα παρατηρείται ένα αυξημένο κλίμα αισιοδοξίας καθώς οδεύει προς το τέλος.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, θα πρέπει, αναπόφευκτα, να προσαρμόσουν τα νέα τους έργα και τη στρατηγική τους, στοχεύοντας σε ντόπιους αγοραστές κυρίως για αγορά πρώτης κατοικίας και σε ξένους αγοραστές για αγορά δεύτερης κατοικίας στην Κύπρο, ακόμα και με την απουσία ενός επενδυτικού προγράμματος.

Αναμένουμε ότι το 2022, οι πωλήσεις ακινήτων θα αυξηθούν σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Το επενδυτικό πρόγραμμα και οι αγοραστές ακινήτων

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησής σας;

Ο ξαφνικός τερματισμός του επενδυτικού προγράμματος, έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό στον κλάδο μας για την προσέλκυση αγοραστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Χρειαζόμαστε άμεσα ένα εναλλακτικό πρόγραμμα με το οποίο να μπορέσουμε να προσελκύσουμε σοβαρούς και αξιόπιστους επενδυτές.

Η Κύπρος είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός προορισμός, αυτό όμως που πρέπει να γίνει τώρα είναι σωστές κινήσεις ώστε  να ελέγξουμε και να διορθώσουμε τη ζημιά που έχουμε υποστεί. Η εικόνα μας έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Πρέπει τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν και από κοινού να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για επενδύσεις και για headquartering. Χρειαζόμαστε πιο ελκυστικά προϊόντα, κίνητρα που να μας δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και διαδικασίες που να κάνουν τόσο τους επενδυτές όσο και τις επιχειρήσεις να νιώθουν ασφάλεια και εκτίμηση.

Χρειάζονται επίσης φορολογικά κίνητρα για την αύξηση του ενδιαφέροντος. Πρέπει να παρέχουμε περισσότερες επιλογές στους ντόπιους αγοραστές και μία σειρά κινήτρων για να κρατήσουμε την αγορά σε κίνηση. Ένα καλό παράδειγμά που φαίνεται ότι έχει αποδώσει, είναι η επιδότηση επιτοκίων πρώτης και μόνιμης κατοικίας ντόπιων αγοραστών, για ορισμένο χρονικό διάστημα. Έργα μικτής χρήσης όπως οι μαρίνες, τα θέρετρα γκολφ και τα καζίνο μας έχουν βάλει στον χάρτη με τους σημαντικούς προορισμούς.

Ήμασταν πολύ τυχεροί που τέτοια έργα ήταν ήδη ολοκληρωμένα ή σε πολύ προχωρημένο στάδιο όταν τερματίσθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα και όταν η πανδημία μας έβγαλε εκτός πλάνων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα έργα αυτά, θα παρέχουν το αναμενόμενο επίπεδο υπηρεσιών και διαχείρισης και μετά την παράδοσή τους και να γίνει μια κοινή προσπάθεια από όλους τους φορείς και τις εταιρείες για την προώθηση βιώσιμων αναπτύξεων.

Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού εάν θέλουμε να κρατήσουμε τους αγοραστές υψηλού εισοδηματικού επιπέδου που καταφέραμε να κερδίσουμε μέσα από τόσες προκλήσεις και να προσελκύσουμε και νέους. 

Τα νέα έργα της Cybarco

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Ετοιμάζουμε την είσοδό μας στην αγορά της Λευκωσίας με πολυτελή διαμερίσματα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, μετά από σχεδόν μια δεκαετία απουσίας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς.

Στο χαρτοφυλάκιό μας, έχει πρόσφατα προστεθεί το Limassol Greens, το πρώτο ολοκληρωμένο οικιστικό θέρετρο γκολφ το οποίο αναπτύσσεται στην πόλη. Οι πωλήσεις των οικοπέδων στο Limassol Greens ολοκληρώθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ενώ οι πωλήσεις διαμερισμάτων πηγαίνουν πολύ καλά και σύντομα θα ξεκινήσουμε την προώθηση και πώληση επαύλεων.

Επίσης, δουλεύουμε πυρετωδώς για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Trilogy που περιλαμβάνει τους δυο μπροστινούς πύργους και τη δημόσια πλατεία, πριν το τέλος του 2022.

Επιπλέον, έχουμε ετοιμοπαράδοτες επαύλεις στο έργο μας Akamas Bay Villas στο Λατσί, ετοιμοπαράδοτα διαμερίσματα στο έργο μας Aktea Residences 2 στην Λεμεσό, ενώ ταυτόχρονά προετοιμαζόμαστε για το Aktea Residences 3. 

Τέλος, η Μαρίνα Λεμεσού έχει ολοκληρωθεί, με πολύ λίγα διαθέσιμα ετοιμοπαράδοτα διαμερίσματα και επαύλεις. 

Δειτε Επισης

Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο