Μ. Κυπριανού: Αναγκαία η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

«Να μείνουμε μακριά από τη διεθνή αρνητική δημοσιότητα της Κύπρου και να μειώσουμε το ενδεχόμενο επανάληψης φαινομένων διαφθοράς, με καταλύτη τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος».

Αυτά, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ο διευθύνων συνέταιρος της Michael Kyprianou and Co LLC, Μενέλαος Κυπριανού, τονίζοντας πως η βελτίωση των δικαστικών διαδικασιών θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Κύπρου για να παρουσιάζεται ως αξιόπιστο επιχειρηματικό κέντρο.  

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting Towards Sustainable Growth», ο κ. Κυπριανού παραθέτει τις προβλέψεις του για το πώς θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία κατά το 2022, οριοθετώντας παράλληλα το πού θα πρέπει να δωθεί έμφαση, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον τομέα των νομικών υπηρεσιών.

Ακολουθεί πιο κάτω ολόκληρη η συνέντευξη του Μενέλαου Κυπριανού:

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;

Πιστεύω ότι οι οιωνοί είναι πολύ καλοί όσον αφορά την οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η χώρα μας το 2022. Κατ' αρχάς φαίνεται πως το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει θετικά αποτελέσματα ανά το παγκόσμιο και ότι έστω και πολύ αργότερα απ' ότι ελπίζαμε μπαίνουμε πλέον σε τροχιά τιθάσευσης της πανδημίας.

Πολύ σημαντική θεωρώ και τη στρατηγική που πρόσφατα εξάγγειλε η κυβέρνηση με δράσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο, δίδοντας έμφαση σε δυνητικά τεράστια κεφάλαια για την Κύπρο όπως η ναυτιλία, η καινοτομία και η τεχνολογία.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών, θεωρώ ότι η Κύπρος παραμένει μια πολύ ισχυρή δικαιοδοσία. Οι λόγοι είναι γνωστοί και σχετίζονται βεβαίως με το πολύ ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, αλλά και την ύπαρξη καλά καταρτισμένων επαγγελματιών στους διάφορους σχετικούς τομείς. Ενόψει των πιο πάνω ελπίζουμε να επαληθευθούν και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κάνουν αναφορά σε αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου κατά 3.8% το 2022.

Ο τομέας των νομικών υπηρεσιών

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησής σας;

Θεωρώ ότι πρωτίστως θα πρέπει να μείνουμε μακριά από διεθνή αρνητική δημοσιότητα. Τα γνωστά γεγονότα της περυσινής και φετινής χρονιάς έκαναν μεγάλη ζημιά στην προσπάθεια που κτίσαμε μετά το 2013 να παρουσιαστούμε προς τον έξω κόσμο ως μια σοβαρή και αξιόπιστη δικαιοδοσία.

Βεβαίως η αρνητική δημοσιότητα δεν θα εξαλειφθεί από μόνη της, αλλά θα χρειασθεί και εμείς να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουμε το ενδεχόμενο επανάληψης φαινομένων διαφθοράς. Απ' εκεί και πέρα, και ειδικότερα σε σχέση με τον τομέα των νομικών υπηρεσιών, καταλυτικής σημασίας θα έχει η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Πιστεύω ότι στην Κύπρο εφαρμόζουμε ένα από τα καλύτερα νομικά συστήματα του κόσμου (το κοινοδίκαιο), ενώ ταυτόχρονα έχουμε ένα πραγματικά ανεξάρτητο δικαστικό σώμα και πολύ καλά καταρτισμένους δικηγόρους.

Οι  δικαστικές διαδικασίες είναι που προκαλούν τα σοβαρότατα προβλήματα καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων. Οπόταν, με την καλυτέρευση τους, διαβλέπω να έχουμε πολύ θετικές συνέπειες. Τόσο σε σχέση με το δικαίωμα των πολιτών μας να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη όσο και για να μπορεί η Κύπρος να παρουσιάζεται ως αξιόπιστο επιχειρηματικό κέντρο. Αφού είναι φυσιολογικό ότι κάθε σοβαρός ξένος επενδυτής θα εξετάσει σε ποιο νομικό σύστημα θα διεξάγει τις επιχειρήσεις του.

Οι στόχοι της Michael Kyprianou and Co LLC

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Πρώτιστος στόχος είναι να παρέχουμε καλές νομικές υπηρεσίες με τρόπο έντιμο και με τρόπο που να παρέχει πραγματική αξία στους πελάτες μας.

Παρά την αρνητική δυστυχώς εικόνα που έχει το κοινό για τους δικηγόρους προσπαθούμε να εμπεδώνουμε σε όλο το προσωπικό μας ότι έχουμε ένα κοινωνικό ρόλο να επιτελέσουμε. Είτε βοηθώντας κάποιον συμπολίτη μας στην προσπάθεια του να του αποδοθεί δικαιοσύνη ή κάποιο επιχειρηματία να προωθήσει τις επιδιώξεις του που θα έχουν και ένα ευρύτερο όφελος για τον τόπο.

Σημαντική επίσης θεωρώ για το ευρύτερο σύνολο τις προσπάθειες που καταβάλλουμε μαζί βεβαίως με τα άλλα δικηγορικά γραφεία της Κύπρου για την προσέλκυση ξένων επιχειρηματιών και επενδύσεων στη χώρα μας.

Τέλος είμαστε περήφανοι για τον αριθμό συμπολιτών μας που εργοδοτούμε (σχεδόν 100 άτομα σήμερα), αλλά και για τα χρήματα που καταβάλλουμε στα δημόσια ταμεία, είτε υπό τη μορφή φορολογίας είτε υπό τη μορφή τελών για τις διάφορες υπηρεσίες που παρέχουμε.

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά