Κόδρος Πηλακούτας: Το μέλλον της αυτοκίνησης είναι ηλεκτρικό

Για το 2022 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κύπρο, τονίζει ο Head of Business Operations του Ομίλου Πηλακούτα, Κόδρος Πηλακούτας.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting-Towards Sustainable Growth», ο κ. Πηλακούτας σημειώνει ότι η πρόσφατη απόφαση της Πολιτείας για επιδότηση μέχρι και €10.000 στην απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ασφαλώς και συμβάλλει στη διεύρυνση της διείσδυσής τους στην αγορά.

Διαβάστε ακόμα: 

Α. Δημητριάδης: Έτσι θα εμπιστευθούν οι ξένοι επενδυτές την Κύπρο

Οι νικητές των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας και Έρευνας 2021

Παράλληλα, αναφέρεται στην έλλειψη πρώτων υλών και κρίσιμων εξαρτημάτων, όπως τα μικροτσίπς, που έχουν οδηγήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς σε μείωση παραγωγής, εξηγώντας, ωστόσο, ότι στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει ζήτηση νέων μοντέλων.

Ακολουθεί πιο κάτω η συνέντευξη του Head of Business Operations του Ομίλου Πηλακούτα, Κόδρου Πηλακούτα:

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις και του οικονομικού επιτελείου και διεθνών οργανισμών, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου για το 2022. Κάτι που φυσικά αντανακλά μια θετική προοπτική για την επιχειρηματική και ευρύτερα οικονομική δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, ένας τομέας με πολύ σημαντική στην ανάπτυξη, όπως είναι ο τουρισμός, αναμένεται την επόμενη χρονιά να κινηθεί σε επίπεδο αφίξεων συγκρινόμενο με το 2019, πριν δηλαδή την υγειονομική κρίση. Βεβαίως είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσαρμογή της κοινωνίας στη νέα πραγματικότητα διαχείρισης της πανδημίας. Αν και οι μεταλλάξεις καθιστούν απρόβλεπτη την εξέλιξη του κορωνοϊού, εντούτοις η ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμών και νέα υποσχόμενα φάρμακα, δυναμώνουν την πεποίθηση ότι βήμα βήμα έχουμε αφήσει πίσω μας τα πιο δύσκολα.

Ζήτηση για νέα μοντέλα


Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;

Σε ένα περιβάλλον θετικών εκτιμήσεων για την οικονομία, αναμένεται αντίστοιχη επίδραση και στον τομέα αυτοκινήτων. Πάντα λαμβάνοντας υπόψη και μια καλή υγειονομική πορεία χωρίς απρόοπτα και πισωγυρίσματα. Αυτό όμως που λειτουργεί –προσωρινά- ανασταλτικά για την ανάπτυξη του τομέα, είναι η έλλειψη πρώτων υλών και κρίσιμων εξαρτημάτων, όπως τα μικροτσίπς, και που έχουν οδηγήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς σε μείωση παραγωγής.

Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όσο η πανδημία θα τίθεται υπό μεγαλύτερο έλεγχο τόσο θα αποκαθίσταται και η παραγωγική διαδικασία, ώστε η προσφορά νέων αυτοκινήτων να αντισταθμίσει τη ζήτηση. Και η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει ζήτηση νέων μοντέλων στην Κύπρο, κάτι που ενισχύεται και μέσα από τα κίνητρα και τις κυβερνητικές εξαγγελίες.


Ο χώρος της αυτοκίνησης

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησής σας;

Στον χώρο της αυτοκίνησης, η κυρίαρχη διεθνής τάση που μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε ισχυρό ρεύμα είναι η ηλεκτροκίνηση. Ήδη το σύνολο των κατασκευαστών αυτοκινήτων διεθνώς ανακοινώνουν νέα μοντέλα αλλά και σχέδια μετάβασης σε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Για το 2022 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στην Κύπρο. Η πρόσφατη απόφαση της Πολιτείας για επιδότηση μέχρι και €10.000 στην απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ασφαλώς και συμβάλλει στη διεύρυνση της διείσδυσής τους στην αγορά. Φυσικά αυτό αναμένεται να λειτουργήσει και ως κίνητρο για την ανάπτυξη και πύκνωση των δικτύων φόρτισης σε όλη την Κύπρο, κάτι που με τη σειρά του θα αποτελέσει επιπρόσθετο μοχλό αύξησης των πωλήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μέλλον της αυτοκίνησης είναι ηλεκτρικό, καθώς ο κλάδος με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και συμβάλλει καταλυτικά στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Όμιλος Πηλακούτα

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Ο Όμιλος Πηλακούτα, μέσα στο δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον που ζούμε και επιχειρούμε, υλοποιεί τη στρατηγική της ανάπτυξης με σταθερά βήματα. Με ηγετική θέση στην τοπική αγορά, πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις προσδοκίες των πελατών μας, πριν και μετά την πώληση.

Για τον λόγο αυτό επενδύουμε διαρκώς στο ανθρώπινο δυναμικό μας, σε τεχνικό εξοπλισμό και νέα συστήματα αναβάθμισης της λειτουργικότητάς μας. Μέσα στην επόμενη χρονιά θα παρουσιάσουμε πολλά και συναρπαστικά νέα μοντέλα των brands που αντιπροσωπεύουμε, προσβλέποντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση των μεριδίων αγοράς μας.

Με μεράκι, επαγγελματισμό και αφοσίωση σε αυτό που κάνουμε, θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας το καλύτερο σε προϊόντα και υπηρεσίες. Και να επιβεβαιώνουμε καθημερινά τη θέση μας ως πρώτη επιλογή σιγουριάς και εμπιστοσύνης στον τομέα μας. 

Δειτε Επισης

Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός…Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για τη συλλογική σύμβαση
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση