Γιάννης Μισιρλής: Το real estate παίρνει τα πάνω του το 2022

Το μήνυμα ότι τα δύσκολα, λόγω πανδημίας, έχουν παρέλθει στον τομέα των ακινήτων, στέλνει ο Ιδρυτής και Διευθυντής της Imperio, Γιάννης Μισιρλής.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting-Towards Sustainable Growth», ο κ. Μισιρλής παραθέτει τις εκτιμήσεις του, σημειώνοντας πως το 2022 η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να καταγράφει ρυθμούς ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμα: 

Ελληνικές αλυσίδες εστίασης που άνοιξαν τις πόρτες τους στην Κύπρο

Gloria Jean’s: Τα 15 χρόνια στην Κύπρο και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

Οι κατοικίες για Millennials, τα φοιτητικά διαμερίσματα και δωμάτια, όπως και οι γραφειακοί χώροι, είναι οι κατηγορίες των ακινήτων που αναμένεται να έχουν αυξημένη ζήτηση τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Μισιρλή, ο οποίος ταυτόχρονα εστιάζει και στην αναγκαία πλέον, υιοθέτησης από όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου, πρακτικών αειφορίας στα νέα projects τους.

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;

Είναι γεγονός ότι η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται ξαφνικά ενώπιον πρωτοφανών δυσκολιών και προκλήσεων. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την εκδήλωση του Covid-19, είδαμε τομείς της οικονομίας να επηρεάζονται τα μέγιστα. Όμως, πιστεύω ότι τα δύσκολα έχουν πλέον παρέλθει και ότι με την ομαλοποίηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την πανδημία, το οικονομικό κλίμα θα καταγράψει περαιτέρω βελτίωση τη νέα χρονιά.

Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2021 καταγράφηκε θετική τάση ανάπτυξης, γύρω στο 5%, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον του 2022.

Ο τομέας του real estate 

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;

Η πανδημία επέφερε σοβαρότατο πλήγμα στο επιχειρείν και η αγορά ακινήτων δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι συνθήκες αβεβαιότητας που επικράτησαν μετά την εκδήλωση του Covid-19 επηρέασαν δυσμενώς τον τομέα, καθώς όσοι ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν σε ακίνητο, επέδειξαν συγκρατημένη στάση. Οφείλουμε, ωστόσο, να παραδεχτούμε ότι σε γενικές γραμμές η κυπριακή αγορά ακινήτων κατάφερε να αντέξει τους κραδασμούς της πανδημίας, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της.

Στο σήμερα, επιστρέφοντας σιγά σιγά σε συνθήκες κανονικότητας, με τους millennials που αναζητούν στέγη να πληθαίνουν και τους ξένους επενδυτές να έχουν αρχίσει και πάλι να ταξιδεύουν σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, περιμένουμε ότι η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να καταγράφει ρυθμούς ανάκαμψης. Η διετής χαμηλή δραστηριότητα του τομέα δημιούργησε μια συσσωρευμένη ζήτηση, η οποία εκτιμούμε ότι θα μετουσιωθεί σε συναλλαγές και πράξεις αγοράς ακινήτων εντός του 2022. Ήδη είναι ευδιάκριτη η διάθεση για αγορά νέων κατοικιών από πλευράς νεαρών ζευγαριών, πέραν από το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται και από ξένους αγοραστές.

Τα τελευταία στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου, τα οποία καταδεικνύουν αύξηση πέραν του 20% στον αριθμό πωλητηρίων εγγράφων κατά το πρώτο δεκάμηνο της χρονιάς σε σχέση με το 2020, είναι ενδεικτικά της καλής αφετηρίας, από την οποία θα ξεκινήσει το 2022. Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για κάθοδο και δραστηριοποίηση στην Κύπρο αναμένεται ότι θα ανακινήσει το ενδιαφέρον για την αγορά και ενοικίαση γραφειακών χώρων. 

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησής σας;  

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο τομέας της ανάπτυξης γης έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στην Κύπρο, φτάνει να επικεντρωθεί στις νέες ανάγκες των αγοραστών, ντόπιων και ξένων. Εν πρώτοις, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εστιάσουν στην αυξημένη ζήτηση οικιστικών ακινήτων από νεαρά ζευγάρια. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι έρευνα με επίκεντρο την αγορά πρώτης κατοικίας που πραγματοποίησε η LionGlobal, καταδεικνύει ότι τα επόμενα χρόνια κυρίαρχη δύναμη στον τομέα της αγοράς ακινήτων θα αποτελέσουν οι Millennials. Κόντρα στις τάσεις του εξωτερικού, στην Κύπρο, τα νεαρά ζευγάρια μέχρι και 40 ετών επιθυμούν να αφήσουν πίσω το ενοίκιο και να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία, παράγοντας που αναμένεται να δώσει ώθηση στον τομέα μας.

Ταυτόχρονα, η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια αναθερμαίνει τη ζήτηση για φοιτητικά διαμερίσματα/δωμάτια, κάτι το οποίο επίσης θα δούμε να ανακινείται το 2022. Επιπλέον, θα δούμε σημαντική δραστηριότητα και στο κομμάτι που αφορά την ανάπτυξη γραφειακών χώρων, αφενός λόγω της επικείμενης δραστηριοποίησης νέων εταιρειών στην Κύπρο και αφετέρου λόγω της ζήτησης χώρων προσαρμοσμένων στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία.

Μεγαλύτερη, ωστόσο, πρόκληση για τον τομέα μας το 2022 θα αποτελέσει το μείζων ζήτημα της βιωσιμότητας, το πώς δηλαδή σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε κτήρια με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και πώς θα αναδιαμορφώσουμε τον τρόπο δραστηριοποίησης και τις πολιτικές των εταιρειών του κλάδου για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Η ένταξη της αειφορίας στα projects και το DNA των επιχειρήσεων ανάπτυξης γης αποτελεί το κλειδί όχι μόνο για την κερδοφορία αλλά και για την ίδια την επιβίωσή τους στο μέλλον.

Τα νέα projects της Imperio

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;  

Παρακολουθώντας τις νέες τάσεις και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της αγοράς, στην Imperio ετοιμάζουμε σειρά νέων projects που επικεντρώνονται στα πεδία που ανέφερα πιο πάνω. Παράλληλα, θα δώσουμε έμφαση στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Sunset Gardens και την καθιέρωση του έργου ως νούμερο ένα επιλογή στέγασης για Millennials στη Λεμεσό.

Το Icon, που δεσπόζει ήδη στον παραλιακό της Λεμεσού, θα φορέσει, τη νέα χρονιά το «στέμμα» του ως το «διαμάντι» της πόλης.

Ταυτόχρονα, πρόθεσή μας είναι να επικεντρωθούμε περαιτέρω με όλες μας τις δυνάμεις στα θέματα αειφορίας, ESG και βιώσιμων επενδύσεων, κριτήρια τα οποία ήδη πρωταγωνιστούν στα έργα μας.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια