Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Κώστας Κώστα: Οι ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές εν μέσω πληθωρισμού

Οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αφήνουν ανεπηρέαστο τον ασφαλιστικό κλάδο, ωστόσο, οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και η μέχρι σήμερα σταθερή οικονομική πορεία σε σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας δίνουν νέες ευκαιρίες στις ασφαλιστικές για να αναπτύξουν εναλλακτικά κανάλια και νέες συνεργασίες, αναφέρει ο γενικός διευθυντής των Γενικών Ασφαλειών, Κώστας Κώστα.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023», ο κ. Κώστα εκφράζει τις εκτιμήσεις του για το πώς θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία το 2023 και ειδικότερα ο ασφαλιστικός κλάδος.

«Οι αυξήσεις στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών, οι επιπτώσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και η επιβράδυνση στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα, ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τον ρυθμό ανάπτυξης του Γενικού Κλάδου ασφαλειών», υπογραμμίζει.

Σε σχέση με τις Γενικές Ασφάλειες Κύπρου, υποδεικνύει ότι ως μέλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, προτεραιότητα αποτελεί η ψηφιακή αναβάθμιση και η περαιτέρω ανάπτυξη των καναλιών εξυπηρέτησης.

Πώς αναμένετε να κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο σημείωσε αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους που ολοκληρώθηκε, ενώ για το 2022 συνολικά ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 5,7%. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,6% κατά το 2023 και ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί στο 6%.

Παράλληλα, σημαντικοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας (π.χ., εξαγωγών, τουρισμού) παραμένουν ευάλωτοι σε εξωτερικούς κραδασμούς και κινδύνους, όπως οι επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ασφαλιστικός τομέας

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα σας για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Καθώς η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά το 2023, οι επιπτώσεις του μειωμένου ρυθμού ανάπτυξης και των πληθωριστικών πιέσεων δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο τον ασφαλιστικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών, οι επιπτώσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και η επιβράδυνση στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα, ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τον ρυθμό ανάπτυξης του Γενικού Κλάδου ασφαλειών.

Παρόλα αυτά, οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και η μέχρι σήμερα σταθερή οικονομική πορεία σε σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας (π.χ. τουριστικός τομέας), δίνουν ευκαιρίες στις ασφαλιστικές εταιρείες να αναπτύξουν εναλλακτικά κανάλια (π.χ., διαδικτυακά) και νέες συνεργασίες για προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών σε στοχευμένο πελατολόγιο και επικερδείς κλάδους.

Πώς επηρεάζει ο πληθωρισμός

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Σίγουρα ο τομέας μας επηρεάζεται σημαντικά από τις πληθωριστικές τάσεις που θα συνεχίσουν να απασχολούν την αγορά, αλλά και τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα, τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η γεωπολιτική αστάθεια και η πανδημία έχουν θέσει την παγκόσμια οικονομία ενώπιον αχαρτογράφητων κινδύνων. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών δημιουργούν ένα πρωτοφανές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον αβεβαιότητας, με τις πληθωριστικές πιέσεις να αυξάνονται συνεχώς, θέτοντας προ των πυλών την απειλή μίας κρίσης κόστους ζωής.

Η αυξητική μεταβολή στην αξία οικοδόμησης δεν επηρεάζει μόνο το κόστος των νεότευκτων κατοικιών, αλλά έχει αντίκτυπο στην ασφαλισμένη αξία όλων των κατοικιών (καινούριων ή υφιστάμενων), καθώς σε περίπτωση ζημιάς το κόστος επιδιόρθωσης θα είναι αυξημένο με κίνδυνο υποασφάλισης των ασφαλισμένων περιουσιών.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται και στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει να εξελίσσεται ραγδαία και το 2023. Η επένδυση στην τεχνολογική αναβάθμιση αποτελεί ένα από τους κύριους πυλώνες της στρατηγικής μας, με στόχο τη διαρκή παρακολούθηση και αναβάθμιση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών μας.

Σίγουρα τον ασφαλιστικό τομέα, θα πρέπει να απασχολήσουν όλο και περισσότερο στα επόμενα έτη και η ενσωμάτωση των αρχών και των πρακτικών σε θέματα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Οι Γενικές Ασφάλειες

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι στόχοι σας;

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, έχοντας πετύχει τον εξορθολογισμό του ισολογισμού του, εκτός από τον παραδοσιακό τομέα της στήριξης της οικονομίας με την χορήγηση δανείων, θα εντείνει τις ενέργειες και δράσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Ως μέλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, οι Γενικές Ασφάλειες επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στις σημαντικές προκλήσεις που έχει ενώπιον της η ασφαλιστική βιομηχανία και με αξιοπιστία συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους.

Οι Γενικές Ασφάλειες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας για 71 χρόνια.  Ως ηγέτιδα εταιρεία στον Γενικό Κλάδο προπορευόμαστε στη σύγχρονη εποχή και στις προκλήσεις της. Με εγρήγορση, ευελιξία και προσαρμοστικότητα αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές ανάγκες των πελατών μας, πάντα με ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Παράλληλα, επενδύουμε σημαντικά στη ψηφιακή μεταμόρφωση του οργανισμού μας και στη βιώσιμη ανάπτυξή μας. Συμβαδίζουμε με τις διεθνείς τάσεις που επικρατούν υιοθετώντας καινοτόμες πρακτικές που παράγουν πολλαπλό όφελος για τους πελάτες, τους συνεργάτες και το προσωπικό και δημιουργούμε νέα προϊόντα που ανταποκρίνονται στα σημερινά θέλω των πελατών μας.

Η τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών μας αποτελεί προτεραιότητα και σε αυτό επενδύουμε, αναπτύσσοντας περαιτέρω τα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησής μας, ώστε οι πελάτες μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα.

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά