Φίλιππος Σώσειλος: Η τεράστια ευκαιρία που έχει η Κύπρος το 2023

Η Κύπρος, το 2023, παρά τις ευρύτερες δυσοίωνες προβλέψεις, έχει μια τεράστια ευκαιρία, τονίζει ο CEO της PwC Κύπρου, Φίλιππος Σώσειλος, εξηγώντας πως με στρατηγικά στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική και σε ευθυγράμμιση με το Στρατηγικό Πλάνο για την υλοποίηση του Οράματος Κύπρος 2035, έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. 

Σύμφωνα με τον κ. Σώσειλο, το μικρό μέγεθος της χώρας, επιτρέπει σε στοχευμένες στρατηγικές κινήσεις να προσδίδουν στην οικονομία πολύ μεγάλη ευελιξία, προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα. «Η ανάπτυξη του 6% κατά το 2022 παρά τον πόλεμο στη Ουκρανία, αλλά και η αναμενόμενη ανάπτυξη της τάξης του 3% για το 2023, φανερώνουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για το τι είναι εφικτό για το μέλλον», επισημαίνει. 

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023»,  ο κ. Σώσειλος εκφράζει την εκτίμηση πως σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2023 θα είναι μια χρονιά απορρόφησης κραδασμών και αναδιάταξης. Όπως υποδεικνύει συναφώς, τα στοχευμένα μέτρα των Κεντρικών Τραπεζών για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν σε αναγκαστική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πλανήτη να οδηγείται σε ύφεση.

Σχετικά με τις επαγγελματικές υπηρεσίες, ο κ. Σώσειλος επισημαίνει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε μια περίοδο προσαρμογής και αναδιάταξης, αλλά προβλέπει πως θα κινηθεί με θετικό πρόσημο.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα κινηθεί σε θετική πορεία επειδή διαθέτει την τεχνογνωσία, το ταλαντούχο προσωπικό και την επιχειρησιακή ευελιξία να προσαρμόζεται με επιτυχία στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας και των επιχειρήσεων», τονίζει.

Διαβάστε ακόμη: 

Πώς αναμένετε να κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2023 θα είναι μια χρονιά απορρόφησης κραδασμών και αναδιάταξης. Τα στοχευμένα μέτρα των Κεντρικών Τραπεζών για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν σε αναγκαστική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πλανήτη να οδηγείται σε ύφεση.

Η προσδοκία είναι πως τα νομισματικά και μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν το 2023 θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη και βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον το 2024. Ως αποτέλεσμα, κατά την διάρκεια του 2023 θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυξανόμενα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι και υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να μειώνεται σταδιακά κατά την διάρκεια του έτους, αλλά να παραμένει πάνω από το ορόσημο του 2% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εκείνο όμως που δεν πρέπει να μας διαφύγει, είναι πως έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή.  Οι γεωπολιτικές, ενεργειακές και μακροοικονομικές κρίσεις που μας έχει κληροδοτήσει το 2022, έχουν επιταχύνει την είσοδό μας σε μια νέα μακροπρόθεσμη πραγματικότητα. Εισερχόμαστε σε μια εποχή με ακριβότερο κόστος δανεισμού, υψηλότερο κόστος ενέργειας και νέων γεωπολιτικών ισορροπιών, που οδηγούν σε αποπαγκοσμιοποίηση μέσω ανασχεδιασμού των εφοδιαστικών αλυσίδων και των ενεργειακών συστημάτων.

Πρέπει να προσαρμοστούμε, και αυτό περιλαμβάνει τόσο τις επιχειρήσεις που πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα όσο και την κοινωνία μας και παράλληλα να αποδεχτούμε πως θα λειτουργούμε σε συνεχιζόμενες συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας. Όπως πάντα, αυτές οι αναδιατάξεις δημιουργούν και νέες ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα η επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη, γι’ αυτό οι κερδισμένοι θα είναι αυτοί που θα κινηθούν έγκαιρα και στρατηγικά.

Η Κύπρος, το 2023, παρά τις ευρύτερες δυσοίωνες προβλέψεις, έχει μια τεράστια ευκαιρία! Το μικρό μέγεθος της χώρας, επιτρέπει σε στοχευμένες στρατηγικές κινήσεις να προσδίδουν στην οικονομία πολύ μεγάλη ευελιξία, προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα. Η ανάπτυξη του 6% κατά το 2022 παρά τον πόλεμο στη Ουκρανία, αλλά και η αναμενόμενη ανάπτυξη της τάξης του 3% για το 2023, φανερώνουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για το τι είναι εφικτό για το μέλλον.

Το 2023, ο τουρισμός έχει την δυνατότητα να πετύχει νέα επίπεδα ρεκόρ και να ξεπεράσει την προ-COVID χρονιά ορόσημο του 2019. Η προσέλκυση υγιών διεθνών επιχειρήσεων και στρατηγικού ταλέντου στη Κύπρο, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και του κράτους μπορούν και πρέπει να επιταχυνθούν.

Με στρατηγικά στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική, σε ευθυγράμμιση με το Στρατηγικό Πλάνο για την υλοποίηση του Οράματος Κύπρος 2035, έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, προσαρμοζόμενοι με επιτυχία στις νέες συνθήκες και να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζούμε, να εργαζόμαστε και να επιχειρούμε.

Σε θετική πορεία οι επαγγελματικές υπηρεσίες

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Ο τομέας της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών έχει αποδείξει εδώ και κάποια χρόνια ότι διαθέτει αντοχές παρά τις διάφορες κρίσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει με πιο πρόσφατη αυτήν που αφορούσε τη ρωσική αγορά, ως απότοκο της εισβολής στην Ουκρανία και των διαφόρων κυρώσεων που επιβλήθηκαν.

Ο κλάδος γενικότερα θα έλεγα ότι βρίσκεται σε μια περίοδο προσαρμογής και αναδιάταξης. Είμαι αισιόδοξος, όμως, ότι θα κινηθεί σε θετική πορεία επειδή διαθέτει την τεχνογνωσία, το ταλαντούχο προσωπικό και την επιχειρησιακή ευελιξία να προσαρμόζεται με επιτυχία στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Τα megatrends

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια είναι απότοκα των μέγα-τάσεων (megatrends), οι οποίες έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση. Τέτοιες μέγα-τάσεις είναι η τεχνολογική καινοτομία και εξέλιξη, η κλιματική αλλαγή, οι νέες ισορροπίες ισχύος στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο και η κοινωνική αβεβαιότητα, μέσα σ’ έναν ολοένα και πιο κατακερματισμένο κόσμο. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε την αυξανόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των μέγα-τάσεων με αποτέλεσμα την επιτάχυνση τους.  Αυτό μειώνει τα περιθώρια για αντίδραση και ομαλή προσαρμογή. 

Επιβάλλεται, λοιπόν, ως χώρα να κινηθούμε γρήγορα και στοχευμένα σε όλο το εύρος της κοινωνίας, της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της διακυβέρνησης για προσαρμογή σ’ αυτά τα νέα δεδομένα. Η αβεβαιότητα, η αστάθεια και οι συνεχιζόμενες κρίσεις δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία για απραξία, νωχελικότητα και αναποτελεσματικότητα. Αντίθετα, επιβάλλεται να εμπνέουν στρατηγική σκέψη και μεταρρυθμιστική διάθεση.

Ως PwC Κύπρου, φιλοδοξούμε να στηρίξουμε αποτελεσματικά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και το κράτος στην υλοποίηση των κατάλληλων στρατηγικών, καθώς και στην επιτάχυνση του επιχειρησιακού και ψηφιακού τους μετασχηματισμού. 

Η PwC Κύπρου

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι στόχοι σας;

Το 2022 αποτέλεσε μια πολύ δύσκολη χρονιά για την PwC Κύπρου, καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες συνθήκες και οικονομικές συνέπειες. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος καθώς με κοινή και συλλογική προσπάθεια επιδείξαμε ανθεκτικότητα, εξωστρέφεια και προσαρμοστικότητα με πολύ καλά αποτελέσματα.

Μέσα στο 2022, επικεντρώσαμε τις δυνάμεις μας για την εφαρμογή μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάκαμψης και επιταχύναμε τη μετεξέλιξη του οργανισμού μας με αξιοποίηση νέων ευκαιριών, νέων αγορών και νέων πηγών εσόδων, αξιοποιώντας σημαντικά το διεθνές μας δίκτυο. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας αλλά και στις προοπτικές του οργανισμού μας, γι αυτό και θα επιταχύνουμε μέσα στο 2023 την υλοποίηση της αναπτυξιακής μας στρατηγικής σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη βελτίωση της επιχειρησιακής μας αποτελεσματικότητας και της μετεξέλιξης της εταιρικής μας κουλτούρας.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής του οργανισμού “The New Equation”, η οποία επικεντρώνεται στη δημιουργία εμπιστοσύνης και στην επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμάτων, στόχος μας είναι να στηρίξουμε όλους τους πελάτες μας, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των δικών τους πελατών και συνεργατών και να επιτύχουν βιώσιμα αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα αναγνωρίζουμε πλήρως την ευθύνη, που έχουμε ως οργανισμός, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε αποτελεσματικά την ευημερία της οικονομίας, της κοινωνίας και του τόπου ευρύτερα.

Ενδεικτικό των προσπαθειών μας είναι και η πρόσφατη δημιουργία του PwC Foundation, ενός πρωτοποριακού μη κερδοσκοπικού οργανισμού που θα επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και στην βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στην κοινότητα, παρέχοντας ποικιλόμορφη στήριξη σε τομείς όπως η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, αλλά και η επιχειρηματικότητα.

Δειτε Επισης

Σύσταση Δικτύου Επιχειρήσεων Καινοτομίας από την ΟΕΒ
Ο νέος πρόεδρος των πολιτικών μηχανικών-Το κεντρικό Δ.Σ. του ΣΠΟΛΜΗΚ για την τριετία 2024-2027
Σημαντικές κοινωνικές δράσεις από ACTTA για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυσή του
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους «Νοιώθω Αυτοπεποίθηση»-Μια συνεργασία Dove και Hope For Children
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαχειριστών Κοινόκτητων Οικοδομών Κύπρου
Η δύναμη ασφάλειας της CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ κάλυψε τους συμμετέχοντες στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού 2024
EU Heyday: Τρέξτε στον Γύρο της Πάφου 2024 και δείτε τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας
Ενίσχυση του κυπριακού brand: Μια συλλογική υπόθεση
Η Quadcode παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα Hackathon στην Κύπρο
Δυναμική παρουσία της Πετρολίνα στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού 2024