Σε χαμηλό έτους το αργό με βουτιά 3,5%

​​​​​​​Με βαριές απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο την Τρίτη καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας πυροδότησαν ένα νέο κύμα πωλήσεων από τους επενδυτές που ανησυχούν για την πορεία της ζήτησης τους επόμενους μήνες.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει για μια επώδυνη επιβράδυνση το επόμενο έτος καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τη μάχη τους για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό με μεγάλες και διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων τους. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon προειδοποίησε σήμερα ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει μια ήπια ή περισσότερο έντονη ύφεση τους επόμενους μήνες, ενώ και ο επικεφαλής της Bank of America ανέφερε ότι η έρευνα της τράπεζας δείχνει τρία τρίμηνα ήπια αρνητικής ανάπτυξης το επόμενο έτος. 

Η ανησυχία για ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη εντείνεται την ίδια στιγμή που οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη ετοιμάζονται για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων τους. Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζουν η αμερικανική Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας, με τους αναλυτές να περιμένουν και οι τρεις τράπεζες να προχωρήσουν σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, πιέζοντας περαιτέρω τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κατρακύλησε 2,68 δολ. ή 3,5% στα 74,25 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 23 Δεκεμβρίου του 2021. 

Το Brent Φεβρουαρίου υποχώρησε 3,33 δολ. ή 4% και έκλεισε στα 79,35 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιανουαρίου. 

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές