Γαλλία: Παραλύουν οι μεταφορές, επιτάσσουν προσωπικό

Η Γαλλία προετοιμάζεται για πανεθνική απεργία στις μεταφορές καθώς οι διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης και συνδικάτων παρέμειναν σε αδιέξοδο λόγω των απεργιών στις αποθήκες πετρελαίου που έχουν προκαλέσει ελλείψεις καυσίμων.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ηγετικά συνδικάτα κάλεσαν τους εργαζόμενους μέλη της σε απεργία την Τρίτη και αυτή καταγράφεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από την επανεκλογή του.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφότου οι εργαζόμενοι σε πολλά διυλιστήρια και αποθήκες που διαχειρίζεται ο ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies ψήφισαν υπέρ της παράτασης της απεργίας τους, αψηφώντας την Κυβέρνηση που έχει αρχίσει να αναγκάζει το προσωπικό να επιστρέψει στη δουλειά.

Η απεργία καυσίμων, η οποία διαρκεί σχεδόν τρεις εβδομάδες, κουτσουρεύει τις προμήθειες σε περίπου 30 τοις εκατό των πρατηρίων καυσίμων της Γαλλίας.

«Ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις έχει τελειώσει», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV τη Δευτέρα.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να επιτάσσει εργαζομένους στην αποθήκη Feyzin στη νοτιοανατολική Γαλλία τη Δευτέρα, έχοντας ήδη εφαρμόσει την ίδια στρατηγική στην αποθήκη Mardyck στα βόρεια της χώρας.

Ο συντονιστής του αριστερού συνδικάτου CGT Eric Sellini, δήλωσε ότι απορρίφθηκε το πακέτο αμοιβών που συμφωνήθηκε μεταξύ της διοίκησης του ομίλου και των βασικών συνδικάτων.

Ο Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι επιθυμεί μια λύση στην κρίση των καυσίμων «το συντομότερο δυνατό», προσθέτοντας: «Στέκομαι στο πλευρό των συμπολιτών μας που αγωνίζονται και έχουν βαρεθεί με αυτή την κατάσταση».

Η απεργιακή κινητοποίηση στην Esso-ExxonMobil έληξε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στα δύο γαλλικά διυλιστήρια της εταιρείας, μετά από συμφωνία αμοιβών μεταξύ της διοίκησης και των μετριοπαθών συνδικάτων που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Η επιστροφή στις κανονικές συνθήκες εφοδιασμού στα πρατήρια βενζίνης θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη λήξη των απεργιών, προειδοποίησε η Κυβέρνηση.

Την Τρίτη, εξαιτίας της απεργίας ο σιδηροδρομικός φορέας SNCF θα δει «σοβαρές διακοπές» με ακυρώσεις των μισών σιδηροδρομικών δρομολογίων, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Κλέμεντ Μπον. Οι προαστιακές υπηρεσίες στην περιοχή του Παρισιού καθώς και οι υπηρεσίες λεωφορείων θα επηρεαστούν επίσης.

Την Κυριακή δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο Παρίσι για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για το αυξανόμενο κόστος ζωής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών