Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 20 μηνών ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της S&P Global

Μια απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα, πιθανότατα θα βάλει φρένο στις όποιες ελπίδες είχε η νομισματική ένωση να αποφύγει την ύφεση, τη στιγμή που ο αυξημένος πληθωρισμός ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ για να αναλάβει δράση.

Ο σύνθετος ΡΜΙ της S&P Global για την ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, που θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο χαμηλό 20 μηνών, στις 48,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 48,9 μονάδες τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 48,2 μονάδες.

"Οι ελπίδες ότι η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση διαψεύδονται περαιτέρω από την απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σηματοδοτεί ο ΡΜΙ", ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

"Αυτή η έρευνα όχι μόνο δείχνει μια επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης, αλλά ότι η εικόνα του πληθωρισμού έχει επίσης επιδεινωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν έναν αυξημένο κίνδυνο απότομης προσγείωσης, καθώς προσπαθούν να συγκρατήσουν τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό", πρόσθεσε.

Αντιστρέφοντας μια πτωτική τάση, τόσο οι σύνθετοι δείκτες τιμών εισροών όσο και εκροών, αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Οι αυξανόμενες τιμές, ιδιαίτερα το ενεργειακό κόστος, παράλληλα με τις ζοφερές οικονομικές προοπτικές κράτησαν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς, και ο ΡΜΙ για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 49,8 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

"Η άνοδος του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καταστρέφει τη ζήτηση την ίδια στιγμή που η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχωρεί σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την κρίση χρέους της περιοχής το 2012, εξαιρουμένης της πανδημίας", τόνισε ο Williamson.

"Επομένως, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώνουν τις δαπάνες τους και τις επενδύσεις, για να προετοιμαστούν για έναν σκληρό χειμώνα", πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.