Παραδοχή «σημαντικού κινδύνου» ελλείψεων φυσικού αερίου το χειμώνα στο ΗΒ

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem προειδοποίησε ότι η Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζει «σημαντικό κίνδυνο» ελλείψεων φυσικού αερίου αυτόν το χειμώνα.

Η προειδοποίηση προλαμβάνεται σε απαντητική επιστολή της Ofgem προς την εταιρεία παραγωγής και παροχής ενέργειας SSE που εστάλη την περασμένη εβδομάδα και αποκαλύπτεται από την εφημερίδα Times.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην πιθανότητα λήψης «εκτάκτων μέτρων παροχής φυσικού αερίου», ώστε να επαρκέσουν τα αποθέματα μετά από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Τέτοιου είδους έκτακτα μέτρα προβλέπονται σε περίπτωση που οι πάροχοι δεν μπορούν με ασφάλεια να καλύψουν τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόβλεψη ακόμα και για παύση χρήσης φυσικού αερίου από κάποιους πελάτες για ένα διάστημα, αρχής γενομένης από μεγάλες βιομηχανίες.

Στόχος θα ήταν η διατήρηση των αποθεμάτων σε ένα επίπεδο επαρκές για τη διασφάλιση σταθερής ροής αερίου προς τα νοικοκυριά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Η αρχική επιστολή της εταιρείας SSE, που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τη Βρετανία με χρήση φυσικού αερίου σε τέσσερις μονάδες, είχε σταλεί προς την Ofgem για να εγερθεί η ανησυχία πως σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου οι μονάδες αυτές θα υπολείπονται της απαιτούμενης παραγωγής ρεύματος, κάτι που επισύρει σημαντικά πρόστιμα για την SSE και άλλες εταιρείες παραγωγής ενέργειας.

Η Ofgem επιβεβαιώνει με την απαντητική επιστολή την προοπτική επιβολής προστίμων και παραδέχεται ότι αυτό «θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή χρεοκοπία παραγωγών (ενέργειας) με χρήση φυσικού αερίου».

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη