ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, ανήλθε το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Mortgage Bankers Association (MBA), τα οποία ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τον ευαίσθητο στο ύψος των επιτοκίων στεγαστικό τομέα των ΗΠΑ, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχωρά σε επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Το μέσο επιτόκιο ενός ενυπόθηκου στεγαστικού δανείου με σταθερό επιτόκιο, διάρκειας 30 ετών, αυξήθηκε κατά 27 μονάδες βάσης στο 6,52% για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από την χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και τη Μεγάλη Ύφεση.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αύξησαν το επιτόκιο αναφοράς της Κεντρικής Τράπεζας κατά 75 ποσοστιαίες μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, που αποτελεί την τρίτη συνεχόμενη αύξηση αυτού του μεγέθους, ενώ αναγνώρισαν τον «πόνο» που θα προκαλέσουν στην οικονομία καθώς προσπαθούν να μειώσουν τη ζήτηση.

Ο Πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αναφέρθηκε στην αγορά κατοικίας λέγοντας ότι πιθανότατα θα διέλθει από μια «διόρθωση» μετά από μια περίοδο αύξησης των τιμών.

Το κόστος των στεγαστικών δανείων έχει αυξηθεί πέραν από μια ποσοστιαία μονάδα τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Η MBA ανέφερε επίσης ότι ο δείκτης Market Composite, ο οποίος μετρά τον αριθμό των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια, υποχώρησε κατά 3,7%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, ο Δείκτης Αναχρηματοδότησης της εταιρείας υποχώρησε 10,9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα βρίσκεται σε χαμηλό 22 ετών.

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη