Ανησυχία για τα στεγαστικά δάνεια στη Βρετανία

Μία «σημαντική απάντηση νομισματικής πολιτικής», δηλαδή περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, προανήγγειλε την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Χιου Πιλ.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις των χρηματοδοτούμενων με κρατικό δανεισμό περικοπών φόρων και βοηθημάτων για την ενεργειακή ακρίβεια που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ στον μίνι προϋπολογισμό της Παρασκευής, ο κ. Πιλ είπε: «Νομίζω ότι είναι δύσκολο να μην καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα πως όλα αυτά θα απαιτήσουν μία σημαντική απάντηση νομισματικής πολιτικής. Ας περιοριστώ σε αυτό».

Ο γνωστός οικονομολόγος, μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής, έκανε επίσης λόγο για «καιρούς με προκλήσεις» ως προς την υλοποίηση της εντολής που έχει η Τράπεζα να συγκρατεί τον πληθωρισμό στο 2%.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν απόλυτη κατανόηση της εντολής τους και θα εργαστούν για την υλοποίησή της.

Οι οικονομικοί αναλυτές στη Βρετανία προβλέπουν αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της Τράπεζας της Αγγλίας σε 6%-6,25% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους από το 2,25% που βρίσκεται από την προπερασμένη εβδομάδα.

Τα μέτρα του κ. Κουάρτενγκ οδήγησαν σε σημαντική υποτίμηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου και έναντι σχεδόν κάθε άλλου νομίσματος στις διεθνείς χρηματαγορές. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η Τράπεζα της Αγγλίας να προβεί στην ασυνήθιστη κίνηση έκδοσης δήλωσης με την οποία διαβεβαίωνε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και πως θα αποτιμήσει τα δεδομένα στην επόμενη συνεδρίαση αναφορικά με τα επιτόκια.

Πάντως η προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων έχει προκαλέσει αναστάτωση στη στεγαστική αγορά της χώρας. Δέκα τράπεζες απέσυραν έστω προσωρινά το προηγούμενο διήμερο κάποια πακέτα στεγαστικών δανείων για νέους πελάτες, ενώ ήδη τα προσφερόμενα επιτόκια έχουν αυξηθεί. Μεταξύ των τραπεζών αυτών και οι μεγάλες τράπεζες HSBC, Santander, Lloyds και Nationwide.

Η εταιρεία Moneyfacts κατέγραψε το πρωί της Τετάρτης 2.661 διαθέσιμα στεγαστικά πακέτα από τις βρετανικές τράπεζες, έναντι 3.596 την Τρίτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση διαθέσιμων πακέτων στεγαστικών δανείων σε μία ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Ήδη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Βρετανία αποτυπώνουν την ανησυχία πολιτών που γράφουν ότι τα αυξημένα επιτόκια θα τους υποχρεώσουν ίσως ακόμα και να πουλήσουν τα σπίτια τους, διότι δε θα μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Πρόκειται για ιδιοκτήτες που είτε έχουν στεγαστικά δάνεια με μεταβλητό επιτόκιο είτε φτάνουν στη λήξη του υπάρχοντος στεγαστικού συμβολαίου τους με την τράπεζά τους.

Άλλοι εκφράζουν ανησυχία ότι θα χάσουν τα σπίτια τους ή ότι για να καλύπτουν τις αυξημένες δόσεις του στεγαστικού δανείου δε θα έχουν για τα προς το ζην, ενώ μεγάλη είναι η απογοήτευση πολιτών που ονειρεύονταν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. 

Την ανησυχία για τα αυξημένα κόστη για τα νοικοκυριά επιτείνουν οι σταθερά υψηλές τιμές των τροφίμων. 

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων για το Σεπτέμβριο αυξήθηκε στο 10,6% από 9,3% τον Αύγουστο, δηλαδή στο υψηλότερο μηνιαίο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία.

Ο επιμέρους πληθωρισμός για τα νωπά τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 12,1% τον τρέχοντα μήνα, από 10,5% τον Αύγουστο.

Συνολικά ο πληθωρισμός στις τιμές καταστημάτων αυξήθηκε σε 5,7% από 5,1% τον περασμένο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αυτή την περίοδο στο 9,9%.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ