"Γκρεμίζεται" κάτω από τα 80 δολάρια το πετρέλαιο με βουτιά 6%

Με ισχυρές απώλειες που φτάνουν το 6% κινούνται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω γενικευμένου sell-off στις παγκόσμιες αγορές assets, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να εκτιμούν ότι η ύφεση πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Νοεμβρίου διαπραγματεύεται με απώλειες 5,05% και βρίσκεται στα 85,88 δολάρια το βαρέλι έχοντας χάσει εντός της ημέρας 4,58 δολάρια.

Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις στο αμερικανικό αργό WTI που βλέπει την τιμή του να καταρρέει κάτω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου να έχει υποχωρήσει στα 78,5 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 6% ή 5,1 δολαρίων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με τη σημερινή κίνηση τα δύο συμβόλαια υποχωρούν σε επίπεδο εβδομάδας άνω του 4,2% (Brent) και 5,6% (WTI) και οδεύουν για το τέταρτο διαδοχικό πτωτικό τους πενθήμερο.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές παγκοσμίως διολισθαίνουν σήμερα σε χαμηλό δύο ετών ενώ οι δείκτης δολαρίου έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, εντείνοντας περαιτέρω τις πιέσεις στο αργό.

Το ήδη αρνητικό επενδυτικό κλίμα του τελευταίου διαστήματος έχει επιδεινωθεί περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά τη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη.

Η είδηση που έβγαλε η ομοσπονδιακή τράπεζα δεν ήταν η τρίτη διαδοχική γιγαντιαία αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης - την οποία είχαν προεξοφλήσει οι αγορές - αλλά το τελικό επίπεδο που θα φτάσουν και το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν αυξημένα, όπως έδειξαν οι εκτιμήσεις των μελών της (το λεγόμενο dot plot).

Παράλληλα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο διοικητής της Fed Τζέι Πάουελ είπε ουσιαστικά ότι είναι διατεθειμένος να ρισκάρει μία ήπια ύφεση και μία αξιόλογη αύξηση της ανεργίας προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τη ραγδαία αύξηση των τιμών.

Η εικόνα επιδεινώθηκε περισσότερο σήμερα, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι βάθυνε τον Σεπτέμβριο η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη και η οικονομία της πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες εν μέσω της κρίσης του κόστους διαβίωσης.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global, που θεωρείται καλή ένδειξη της οικονομικής κατάστασης, σημείωσε νέα πτώση στις 48,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 48,9 μονάδες του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Giovanni Staunovo της UBS, οι αδύναμοι ευρωπαϊκοί PMI, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη η επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη επιβαρύνουν τα assets κινδύνου, επηρεάζοντας και τις τιμές του πετρελαίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Tamas Varga, αναλυτής πετρελαίου στην PVM Oil Associates, επισημαίνει ότι "οι φόβοι για ύφεση, οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και η συνακόλουθη ενδυνάμωση του δολαρίου υπερισχύουν της γεωπολιτικής έντασης". 

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η ανοδική τάση του πετρελαίου θα είναι περιορισμένη όσο το δολάριο παραμένει ισχυρό, παρόλο που τα δημοψηφίσματα του Πούτιν στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αυξήσει περαιτέρω την ένταση Ρωσίας - Δύσης, ειδικά αν οι σύμμαχοι του Κιέβου δώσουν πρόσθετη βοήθεια στη χώρα για να ανακτήσει τα εδάφη αυτά".

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη