Ινδία: Στρατιωτική αυτάρκεια και εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού

Μετά την ανεξαρτησίας της, η Ινδία διέθετε 18 εργοστάσια πυρομαχικών που παρήγαγαν ένα εύρος στρατιωτικού εξοπλισμού, ανάμεσά τους και βαρύ πυροβολικό. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ινδία ήταν ένας σημαντικός προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού. Έκτοτε, η χώρα έγινε γνωστή ως ο μεγαλύτερος αγοραστής στον αμυντικό τομέα. Αυτό πλέον έρχεται να αλλάξει, καθώς η Ινδία προχωρά στην εγχώρια κατασκευή και εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού.

 

Το καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός Narendra Modi δήλωσε πως, όταν συζητείται η «στρατιωτική αυτάρκεια» της χώρας, είναι απαραίτητο να αντληθούν διδάγματα από τις περασμένες δεκαετίες, καθώς για χρόνια ο ινδικός στρατός εξαρτάτο από ξένες δυνάμεις για την εξοπλιστική και αμυντική του επάρκεια, ακόμη και σε ότι αφορά τα ατομικά τουφέκια.

 

Τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ινδία αύξησε κατά μεγάλο βαθμό τις αμυντικές της δαπάνες, εστιάζοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Τα αποτελέσματα τέτοιων προσπαθειών είναι πλέον ορατά. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι εισαγωγές στον τομέα της άμυνας έχουν μειωθεί κατά περίπου 21%.  

 

Σήμερα, ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού που προορίζεται για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού, αναμένεται να δαπανηθεί στην εγχώρια βιομηχανία, κάτι που μετατρέπει πλέον την Ινδία σε μεγάλο εξαγωγέα.  Παράλληλα, αμυντικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης είναι πλέον ανοιχτά όχι μόνο στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), με την προσοχή να εστιάζεται στον τρόπο σύνδεσης των κορυφαίων ιδρυμάτων της χώρας με την αμυντική έρευνα και καινοτομία .

 

Παράδειγμα της προσπάθειας αποτελεί η ανάγκη της χώρας για ανάπτυξη συστημάτων ραντάρ τη δεκαετία του 1990, με προσπάθειες να γίνονται για προμήθεια τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Το 2020, 30 χρόνια μετά, η Ινδία όχι μόνο ανέπτυξε δικά της συστήματα, αλλά πούλησε ανάλογα συστήματα στην Αρμενία.

 

Η συνεχής ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας της Ινδίας, έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 κορυφαίων εξαγωγών όπλων στον κόσμο το 2020, με εξαγωγές σε Ισραήλ, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βραζιλία και αλλού.

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες