Μοζαμβίκη: Ξεκινά τις πρώτες εξαγωγές LNG στην ιστορία της

Η Μοζαμβίκη αναμέται να αποστείλει το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ιστορία της στο εξωτερικό, εντασσόμενη έτσι στο κλαμπ των παγκόσμιων εξαγωγέων του συγκεκριμένου φυσικού όρου, σε μια στιγμή που η παγκόσμια ενεργειακή κρίση ωθεί τις τιμές σε ιστορικά υψηλά.

Το τάνκερ LNG British Mentor, το οποίο διαχειρίζεται η BP, αναμένεται να φτάσει στις 24 Αυγούστου σε πλωτό τερματικό σταθμό τον οποίο έχει δημιουργήσει η Eni βορείως των ακτών της αφρικανικής χώρας, όπως δείχνουν στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg για την κίνηση των πλοίων. 

Η ιταλική εταιρεία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει ήδη δεύτερη πλατφόρμα εξόρυξης στη χώρα της νότιας Αφρικής εντός διαστήματος μικρότερου των τεσσάρων ετών.

Η Μοζαμβίκη επιταχύνει την πορεία λειτουργιας του πρώτου τερματικού σταθμού εξαγωγών της, καθώς τα ζητήματα προσφοράς φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσαν τις τιμές στα "ουράνια", κυρίως στην ευάλωτη Ευρώπη, με Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία να προειδοποιούν για ενδεχόμενη επιβολή δελτίου τον χειμώνα, αλλά και για κίνδυνο η οικονομία να περιπέσει σε ύφεση. Οι Ευρωπαίοι, προσπαθώντας να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Ρωσία, πληρώνουν υψηλά premiums, ανταγωνιζόμενοι τους Ασιάτες αγοραστές στην αγορά LNG.

Το πρότζεκτ αξίας 7 δισ. δολαρίων Coral-Sul της Eni ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει τις εξαγωγές τον Οκτώβριο, ωστόσο επέσπευσε να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα  παρά την πανδημία και την δραστηριότητα τζιχαντιστών συνδεόμενων με το Ισλαμικό Κράτος στη Μοζαμβίκη, που εκτροχίασαν ένα πρότζεκτ 20 δισ. δολαρίων της TotalEnergies. Η BP υπέγραψε το 2016 συμφωνία αγοράς του συνόλου της παραγωγής για 20 χρόνια από το Coral-Sul, το οποίο είναι σχεδιασμένο να παραγάγει 3,4 εκατ. μετρικούς τόνους LNG.

Η Μοζαμβίκη, τρίτη φτωχότερη χώρα στον κόσμο σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, είδε την οικονομία της να δέχεται περαιτέρω πλήγματα λόγω σκανδάλου σχετικού με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, αλλά και μια τζιχαντιστική εξέγερση. Σειρά τροπικών κυκλώνων έχει δημιουργήσει επίσης σοβαρά προβλήματα στην ακτογραμμή της χώρας.

Δειτε Επισης

Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Lufthansa: Αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ
Ανάλυση Rosenberg Research: Ο χρυσός μπορεί να φτάσει στα $3.000-Η κινητήριος δύναμη
JPMorgan Chase: Αυξημένα κέρδη, προειδοποιεί για επίμονο πληθωρισμό