Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώνεται λόγω των κυρώσεων

Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία την Παρασκευή, καθώς οι δυτικές κυρώσεις μετά τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία αποφέρουν αποτελέσματα.

Την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν «ανήλθε στο 96% του επιπέδου που είχε επιτευχθεί την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις», ανέφερε η Rosstat σε ανακοίνωσή της.

Ήταν τα πρώτα πλήρη τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη που δημοσιεύονται αφότου η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στη γείτονά της στα τέλη Φεβρουαρίου και οι δυτικές χώρες επέβαλαν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση.

Αφού το ρωσικό ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, η χώρα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια μακρά περίοδο ύφεσης.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα δήλωσε την Παρασκευή ότι προβλέπει οικονομική συρρίκνωση μεταξύ 4 και 6% για ολόκληρο το 2022 και στη συνέχεια περαιτέρω συρρίκνωση μεταξύ 1 και 4% για το 2023, προτού η ανάπτυξη ανακάμψει και πάλι το 2024.

«Η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει στο χαμηλότερο σημείο της τους πρώτους έξι μήνες του 2023», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας, Αλεξέι Ζαμπότκιν.

«Η οικονομία κινείται προς μια νέα μακροπρόθεσμη ισορροπία. Με τον μετασχηματισμό της οικονομίας, η ανάπτυξη θα επανέλθει», είπε.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο κυρίως τον ενεργειακό και τον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας.

Ο πληθωρισμός στη χώρα εκτοξεύθηκε σε υψηλό δύο δεκαετιών τον Απρίλιο, αλλά έκτοτε έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς, παραμένοντας ωστόσο υψηλός καθώς διαμορφώθηκε στο 15,1% τον Ιούλιο.

 

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα