FED: Απέχει πολύ για να τελειώσει η μάχη με τον πληθωρισμό

Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, εκτίμησε ότι η αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης δεν έχει κλειδώσει στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ "απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει ακόμη" με τη μείωση του πληθωρισμού, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

"Απολύτως - και πρέπει να είμαστε εξαρτώμενοι από τα δεδομένα", δήλωσε η Daly στην εκπομπή "Face the Nation" του CBS, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα αύξησης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από τη Fed τον Σεπτέμβριο. "Πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι. Έχουμε δύο ακόμη εκθέσεις για τον πληθωρισμό που θα βγουν, μια ακόμη έκθεση για τις θέσεις εργασίας".

Η ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή ενίσχυσε την υποστήριξη για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ακόμη μια άλλη έκθεση για τις θέσεις εργασίας και αρκετούς δείκτες πληθωρισμού να αναλύσουν πριν από αυτή τη συνεδρίαση, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 και 21 Σεπτεμβρίου. Οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν 528.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, υπερδιπλάσιες από αυτές που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

"Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός", δήλωσε η Daly. "Οι Αμερικανοί χάνουν έδαφος κάθε μέρα, οπότε η εστίαση πρέπει να είναι στη μείωση του πληθωρισμού".

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια με ταχείς ρυθμούς φέτος, συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών. 

Μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι είναι πιθανή άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένες μελλοντικές κατευθύνσεις και δήλωσε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα. Οι επενδυτές ερμήνευσαν τις παρατηρήσεις ως στροφή προς μια λιγότερο επιθετική στάση και οι αγορές σημείωσαν άνοδο ως απάντηση.

Οι πρόεδροι της Fed την περασμένη εβδομάδα αντέκρουσαν σθεναρά αυτή την εντύπωση, υποστηρίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν σκόπευε να κάνει στροφή μακριά από τις επιθετικές αυξήσεις και ότι θα χρειάζονταν σημαντικές ειδήσεις για να αλλάξει η στάση της.

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές