Ιταλία: Κοντά σε πακέτο €14,3 δισ. για καταπολέμηση του πληθωρισμού

Η Ιταλία σχεδιάζει να εγκρίνει την Πέμπτη ένα νέο πακέτο βοήθειας, ύψους περίπου €14,3 δισ. για να προστατεύσει επιχειρήσεις και οικογένειες από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών, είπαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Το σχέδιο, μία από τις τελευταίες μεγάλες πράξεις του απερχόμενου Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι πριν τις εθνικές εκλογές τον επόμενο μήνα, έρχεται επιπρόσθετα των €33 δισ. που είχαν προϋπολογιστεί τον Ιανουάριο για να απαλύνουν την επίδραση του υψηλού κόστους ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Προσχέδιο του διατάγματος, που είδε το Reuters, έδειξε ότι η Ρώμη σχεδιάζει να επεκτείνει στο τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους τα υφιστάμενα μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα καθώς και στη μείωση των λεγόμενων εισφορών «κόστους συστήματος».

Σχεδιασμένες για να βοηθήσει τις οικονομικές πρωτοβουλίες, που ποικίλουν από τις επιδοτήσεις ηλιακής ενέργειας έως τον παροπλισμό της πυρηνικής ενέργειας, οι εισφορές αντιπροσώπευαν συνήθως περισσότερο από το 20% των ιταλικών λογαριασμών ενέργειας πριν πάρει μέτρα η κυβέρνηση.

Ανάμεσα στα μέτρα, η κυβέρνηση θα επεκτείνει ένα μπόνους €200 που πήραν τον Ιούλιο Ιταλοί με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, σε εργαζόμενους που δεν το πήραν μέχρι τώρα.

Η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης που έχει προγραμματιστεί να λήξει στις 21 Αυγούστου πρόκειται να παραταθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η Ρώμη εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αποτρέψει τις εταιρείες ενέργειας από το να κάνουν μονομερείς αλλαγές στα συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στα νοικοκυριά μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Με τα φορολογικά έσοδα να κυμαίνονται ψηλότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί, η χρηματοδότηση του πακέτου δεν θα αυξήσει τον στόχο για το δημόσιο έλλειμμα, το οποίο η Ρώμη επιβεβαίωσε την περασμένη βδομάδα ότι θα είναι στο 5,6% της εθνικής παραγωγής φέτος.

Περίπου €1,6 δισ. θα δοθούν στη μείωση το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους της λεγόμενης φορολογικής σφήνας, της διαφοράς μεταξύ του μισθού που πληρώνει ο εργοδότης και αυτού που παίρνει ο εργαζόμενος, με το επίδομα να πηγαίνει σε εργαζόμενους με ετήσιο εισόδημα κάτω των 35.000 ευρώ.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτίμησε ότι το 2021 ο μέσος άγαμος εργαζόμενος στην Ιταλία έχασε το 46,5% του ακαθάριστου μισθού του σε φόρους και κοινωνικές εισφορές, το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό από μια ομάδα 38 προηγμένων χωρών.

Για να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των ηλικιωμένων, η κυβέρνηση θα προωθήσει για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 αναπροσαρμογή των συντάξεων κατά 2% που έχει προγραμματιστεί για το 2023, με κόστος για τα κρατικά ταμεία περίπου 2,4 δισ. ευρώ.

(ΚΥΠΕ-Reuters/ΜΧ/ΓΒΑ)

 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ