Powered by

ΟΗΕ: Ανησυχία για κίνδυνο παγκόσμιου λιμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα βαθιά ανησυχία για τον κίνδυνο εκτεταμένου λιμού καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Μιλώντας δίπλα στον καγκελάριο και τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας στη Βιέννη, ο Γκουτέρες είπε ακόμη πως συνομιλίες για την απομάκρυνση και άλλων αμάχων από ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνουν και άλλες απομακρύνσεις στο μέλλον.

Ωστόσο υποβάθμισε την προοπτική διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών σύντομα για την Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις διεθνείς τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων, με τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιούν πως οι αυξήσεις των τιμών θα επιδεινώσουν την επισιτιστική κρίση στην Αφρική.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο έχει διαταράξει τις μεταφορές στη Μαύρη Θάλασσα, μια κύρια διαδρομή για τα σιτηρά και άλλα εμπορεύματα, μπλοκάροντας τις εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

"... Πρέπει να πω πως ανησυχώ βαθιά, ειδικότερα για τους κινδύνους ο λιμός να επεκταθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου εξαιτίας της δραματικής κατάστασης επισιτιστικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία", είπε ο Γκουτέρες.

Έπειτα από μια επίσκεψη στη Μολδαβία, μια μικρή χώρα που άνοιξε τις πόρτες της στους πρόσφυγες από τη γειτονική Ουκρανία, ο Γκουτέρες κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει την οικονομική υποστήριξη για την κυβέρνηση του Κισινάου.

Μιλώντας νωρίτερα σε μια άλλη εκδήλωση, ο Γκουτέρες είπε πως πως θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά πως δεν βλέπει αυτό να γίνεται στο άμεσο μέλλον.

"Αυτός ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις", είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

"Δεν το βλέπω αυτό στο άμεσο μέλλον. Αλλά μπορώ να πω ένα πράγμα. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ", πρόσθεσε, σύμφωνα με σχόλια που μεταφράστηκαν στα γερμανικά από επίσημο μεταφραστή.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%
Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ