ΗΠΑ: Η Όμικρον βαρύνει αλλά δεν θα εκτροχιάζει την ανάπτυξη

Η παραλλαγή Όμικρον θα βαρύνει στην αμερικανική οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, αλλά δεν θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό της, διαβεβαιώσε χθες η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν τους δημάρχους της χώρας που συγκεντρώνονται στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσινγκτον.

«Η Όμικρον αποτελεί μια πρόκληση και θα έχει πιθανόν αντίκτυπο σε ορισμένα στοιχεία τους επόμενους μήνες, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι δεν θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό αυτού που ήταν μια από τις ισχυρότερες περιόδους οικονομικής ανάπτυξης εδώ και έναν αιώνα», θα δήλωσει η Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν νωρίς σήμερα στη δημοσιότητα.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εγγυημένο. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε», επισημαίνει η υπουργός.

Η παραλλαγή Όμικρον της Covid-19, που οδήγησε σε άλμα τον αριθμό των μολύνσεων, έχει πολλαπλασιάσει τις περιπτώσεις που μπαίνουν σε καραντίνα άνθρωποι που έχουν μολυνθεί ή οι στενές επαφές τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάνε στην εργασία τους. Οι αεροπορικές εταιρίες, για παράδειγμα, ακύρωσαν χιλιάδες πτήσεις από τα Χριστούγεννα λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Κατά συνέπεια, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το 1ο τρίμηνο του 2022, όπως αναμένουν οι οικονομολόγοι.

Ωστόσο η Γέλεν διαβεβαίωσε ότι το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης (ARP), το σχέδιο διάσωσης που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2021 υπό την ώθηση του Τζο Μπάιντεν που μόλις είχε τότε φθάσει στον Λευκό Οίκο, «λειτούργησε ως εμβόλιο για την αμερικανική οικονομία, προστατεύοντας την ανάκαμψή μας από την πιθανότητα νέων παραλλαγών».

«Η προστασία δεν ήταν ολοκληρωμένη, αλλά ήταν πολύ ισχυρή -και απέτρεψε τις κοινότητες από το να υποστούν τις πιο σοβαρές οικονομικές συνέπειες της Όμικρον και της Δέλτα», υπογράμμισε, θυμίζοντας ότι 350 δισεκ. δολάρια έχουν διατεθεί σε τοπικές αρχές.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Γέλεν, «η πρώτη χρονιά της πανδημίας αποδεκάτισε τους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς, αναγκάζοντας τις πολιτείες και τις κοινότητες να απολύσουν ή να θέσουν σε αναστολή 1,3 εκατ. εργαζομένους. Επρόκειτο για εργαζομένους που σωστά χαρακτηρίστηκαν ‘απαραίτητοι’ --δάσκαλοι, μέλη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα όμως με την ίδια, χάρη σε αυτά τα χρήματα, «όταν η Όμικρον ξεκίνησε να εξαπλώνεται στις πόλεις μας, δεν τις βρήκε χωρίς χρήματα και διαλυμένες», αλλά «πολύ πιο έτοιμες να ανταποκριθούν».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών