anner-cyta-vodafone

ΕΚΤ: Ανησυχίες και σενάρια για τα επικείμενα climate stress tests

InBusinessNews  17/01/2022 08:31
ΕΚΤ: Ανησυχίες και σενάρια για τα επικείμενα climate stress tests

ΕΚΤ: Ανησυχίες και σενάρια για τα επικείμενα climate stress tests

InBusinessNews  17/01/2022 08:31

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κληθούν να προετοιμαστούν για μια πολύ πιο γρήγορη επίπτωση από την υπερθέρμανση του πλανήτη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το σχεδιασμό των φετινών climate stress tests.

Τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πρόκειται να ξεκινήσουν αυτό το τρίμηνο θα ζητήσουν από τις τράπεζες να μετρήσουν τον αντίκτυπο των κυβερνητικών πολιτικών που αποτυγχάνουν να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το σενάριο, τους ζητείται να προετοιμαστούν για τις συνθήκες που αναμένονται για το 2080 τέσσερις δεκαετίες νωρίτερα, σύμφωνα με ενημερωμένους παράγοντες που επικαλείται το Bloomberg.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ενημερώσει τις τράπεζες για τα σενάρια αργότερα αυτόν τον μήνα, κατά τις ίδιες πηγές.

Οι ευρωπαϊκές αρχές πιέζουν τα κράτη-μέλη να προετοιμαστούν για πιθανές επιπτώσεις από ακραίες καιρικές συνθήκες ή και για κυβερνητικές πολιτικές που θα μπορούσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας τις ρυπογόνες βιομηχανίες. Το stress test είναι ένα βασικό εργαλείο της ΕΚΤ προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν μετά τις προειδοποιήσεις από το εποπτικό όργανο ότι ο κλάδος υστερεί.

Η κυβερνητική αδράνεια για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα από τα πολλά μακροπρόθεσμα σενάρια που περιλαμβάνονται στο stress test. Πέρυσι, μια ανασκόπηση της ΕΚΤ εκτίμησε ότι ο «ακραίος φυσικός αντίκτυπος» θα συρρικνώσει την οικονομική παραγωγή της Ευρώπης κατά περίπου 8% έως το 2080 σε σύγκριση με ένα σενάριο στο οποίο οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Η ΕΚΤ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης θα ενημερωθούν για τη φετινή προσομοίωση ακραίων καταστάσεων. Αν και οι αριθμοί μπορεί να διαφέρουν, το σενάριο που θα εκτελεστεί έως το 2040 θα λάβει υπόψη αυτές τις παραμέτρους.

Ο πραγματικός μεγάλος κίνδυνος

Ο κίνδυνος οι κυβερνήσεις να μην λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απέχει πολύ από το να είναι θεωρητικός. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια Global Risks Report του World Economic Forum, η «αποτυχία δράσης για το κλίμα» θεωρείται η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή την επόμενη δεκαετία.

Η ΕΚΤ έστειλε στις τράπεζες τα σενάρια νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μαζί με ερωτηματολόγια για μια ευρύτερη αναθεώρηση σε σχέση το κλίμα που εκτελείται παράλληλα με το stress test, όπως αναφέρει το Bloomberg. Πέρυσι, η ΕΚΤ αξιολόγησε τις προσπάθειες των τραπεζών να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων και διαπίστωσε ότι καμία δεν είναι κοντά στο να ανταποκριθεί σε όλες τις προσδοκίες της.

Το φετινό τεστ περιλαμβάνει υποθέσεις για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μεμονωμένων χωρών και τις προοπτικές διαφόρων βιομηχανιών, με τους κλάδους έντασης ενέργειας να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, καθώς και με σημαντικές χρεώσεις για ακίνητα με χαμηλή ενεργειακή απόδοση.

Η ΕΚΤ έχει επίσης διαμηνύσει στις τράπεζες να κάνουν απαισιόδοξες εκτιμήσεις  βραχυπρόθεσμα, ιδίως προσομοιώνοντας τις συνέπειες έως το 2024 από μια άνοδο των τιμών του άνθρακα στα 100 δολάρια καθώς και τις επιπτώσεις από θεωρητικές ξηρασίες και πλημμύρες φέτος.

Οι τράπεζες αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, προειδοποιώντας ότι δεν θα έχουν έγκαιρα όλα τα δεδομένα που χρειάζονται για τα φετινά stress tests, σύμφωνα με έρευνα του κλάδου που διεξήχθη από το Bloomberg πέρυσι.

«Δεν θα είναι μια βόλτα στο πάρκο»

«Δεν θα είναι μια βόλτα στο πάρκο», δήλωσε η Christine Van Rijsseghem, Chief risk Officer της KBC Group. Η πρόβλεψη της σύνθεσης του ισολογισμού μιας τράπεζας εδώ και πολλές δεκαετίες «δεν είναι εύκολη άσκηση, γνωρίζοντας ότι ο κλιματικός κίνδυνος έχει τόσες πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες».

Ωστόσο, το τεστ θα είναι πολύτιμο επειδή βοηθά τις τράπεζες να κατανοήσουν πώς ο κλιματικός κίνδυνος θα μπορούσε να επηρεάσει αυτές και την ευρύτερη οικονομία. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιος βαθμός φυσικών κινδύνων και κινδύνων μετάβασης θα υπάρξει στο μέλλον», όπως είπε σε συνέδριο πριν λίγες ημέρες.

Η ΕΚΤ έχει λάβει εκατοντάδες ερωτήσεις από τράπεζες από τον περασμένο μήνα, με αρκετές να ρωτούν ακόμη και για τις διατυπώσεις που περιέχονται σε σχετικά έγγραφα.

Υπενθυμίζεται ότι το stress test θα διαρκέσει διαρκεί από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα να αναμένεται ότι θα δημοσιευθούν το τρίτο τρίμηνο.

Η ΕΚΤ έχει επισημάνει ότι το stress test δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών και σχεδιάζει να ζητήσει τελικά από αυτές να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή όπως θα έκαναν με άλλους κινδύνους.

Πηγή: Newmoney.gr

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας