Με την όπισθεν το 2021 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Η γερμανική οικονομία απέτυχε να επιστρέψει το 2021 στο μέγεθος που βρισκόταν πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς οι ελλείψεις στα μικροτσίπ έπληξαν την παραγωγή της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ οι περαιτέρω περιορισμοί για την COVID-19 επιβράδυναν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κατά τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 2,7% το 2021, μετά τη βουτιά κατά 4,6% το πρώτο έτος κρίσης του κορωνοϊού, το 2020, όπως κατέδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Τα στοιχεία, τα οποία ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, καταδεικνύουν ότι η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας βρίσκεται περίπου 2% χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση του 2019, αναφέρει η γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συρρικνώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021 μετά την ανάπτυξη τα δύο προηγούμενα τρίμηνα καθώς η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού οδήγησαν σε νέους περιορισμούς στο λιανικό εμπόριο και τον τουρισμό, σημειώνει η υπηρεσία.

Η αρχική εκτίμηση κατέδειξε συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο μεταξύ 0,5% και 1,0% σε τριμηνιαία βάση, δήλωσε εκπρόσωπος της στατικής υπηρεσίας.

Οι κύριοι παράγοντες ανάπτυξης το 2021 ήταν το άλμα στις εξαγωγές και οι τεράστιες δημόσιες δαπάνες με τις οποίες μετριάστηκε ο αντίκτυπος της πανδημίας, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η ανάπτυξη και η εγχώρια παραγωγή του πρωτοποριακού εμβολίου για την COVID-19 από τη γερμανική BioNTech ενίσχυσε σημαντικά την ανάπτυξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας, χωρίς να αναφερθεί στο ακριβές ποσοστό.

Τα οικονομικά ινστιτούτα έχουν υπολογίσει ότι μόνο η BioNTech πρόσθεσε 0,5% στην οικονομική παραγωγή της Γερμανίας το 2021, το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής ανάπτυξης.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ