Πληθωρισμός: Η Bundesbank προειδοποιεί την ΕΚΤ

Σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο ενδέχεται να παραμείνει ο πληθωρισμός, όπως είπε σήμερα ο Γιόαχιμ Νάγκελ, στην πρώτη ομιλία που έκανε ως νέος πρόεδρος της Bundesbank.

Μάλιστα, κάλεσε τους συναδέλφους του στην ΕΚΤ να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ σκοπεύει να γίνει ένας από τους πιο συντηρητικούς αξιωματούχους της ΕΚΤ, καθώς δεσμεύτηκε να ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του, Γενς Βάιντμαν.

Κατά τη διάρκεια της 11ετούς θητείας του, ο Γενς Βάιντμαν ήταν συχνά το «αγκάθι» της ΕΚΤ, λόγω των αυστηρών απόψεων που είχε για την πολιτική.

«Για να υπάρχει εμπιστοσύνη, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό η νομισματική πολιτική να εστιάσει στον στόχο της σταθερότητας των τιμών», είπε ο Γιόαχιμ Νάγκελ την Τρίτη.

«Για αυτό, οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να ερημνεύσουν την εντολή τους στενά», συμπλήρωσε.

Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε το επίπεδο – ρεκόρ του 5%, ενώ στη Γερμανία τρέχει με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό, με αποτέλεσμα οικονομολόγοι και πολιτικοί να ζητούν μια πιο στενή πολιτική.

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ, από την πλευρά του, αναγνωρίζει ότι οι προσωρινοί παράγοντες ευθύνονται εν μέρει για τις σημερινές πιέσεις, ωστόσο χαρακτήρισε τη μεσοπρόθεσμη πολιτική «εξαιρετικά αβέβαιη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν λιγότερο από ό,τι αναφέρουν οι εκτιμήσεις. Ωστόσο, βλέπω έναν μεγαλύτερο κίνδυνο ο πληθωρισμός να παραμείνει αυξημένος για περισσότερο από ό,τι αναμένεται. Όπς και να ‘χει, η νομισματική πολιτική πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή».

Και τόνισε: «Παρά την όλη αβεβαιότητα, ένα πράγμα είναι σαφές: Αν η σταθερότητα των τιμών το εγγυάται, τότε το ΔΣ θα πρέπει να δράσει και να προσαρμόσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής του».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού