Goldman Sachs: «Βλέπει» τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από την Fed

Όχι μία, όχι δύο αλλά τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs για το 2022, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), να ξεκινά τον Ιούλιο, αν όχι νωρίτερα, τη μείωση του ισολογισμού της.

Όπως σημειώνει ο Jan Hatzius της Goldman, η γρήγορη ανοδική πορεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ και το σήμα των «γερακιών» μέσω της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (στις 14-15 Δεκεμβρίου) υποδηλώνουν μια ταχύτερη πορεία προς την κανονικότητα.

«Γι’ αυτόν τον λόγο θέτουμε στις προβλέψεις μας ένα ταχύτερο runoff από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούλιο, με τους κινδύνους να προέρχονται από την πλευρά του να γίνει ακόμη νωρίτερα», ανέφερε το στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας. «Με τον πληθωρισμό να είναι πιθανότατα πολύ πάνω από τον στόχο σε εκείνο το σημείο, δεν πιστεύουμε πλέον ότι η έναρξη της μείωσης του ισολογισμού της Fed θα υποκαταστήσει μια τριμηνιαία αύξηση των επιτοκίων. Συνεχίζουμε να βλέπουμε αυξήσεις τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο και τώρα έχουμε προσθέσει μια ακόμη αύξηση τον Δεκέμβριο».

Στα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, οι αξιωματούχοι της Fed έδειξαν ότι ετοιμάζονται να κινηθούν πιο γρήγορα από την προηγούμενη φορά που προχώρησαν στην εφαρμογή πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την «υπερθέρμανση» της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω ενός υψηλού πληθωρισμού και κοντά σε συνθήκες πλήρους αποκατάστασης της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία έγιναν γνωστά την Παρασκευή, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε χαμηλότερα του 4% και οι μισθοί εκτινάχθηκαν τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας την απόδειξη μιας ανελαστικής αγοράς εργασίας.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ