Αυτός είναι ο νέος αντίπαλος του Έλον Μασκ στο Διάστημα

Ένας 45χρονος Νεοζηλανδός είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Έλον Μασκ στο διάστημα και όχι ο Τζεφ Μπέζος ούτε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Ο λόγος για τον Πίτερ Μπεκ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Rocket Lab, μίας εισηγμένης εταιρείας που ειδικεύεται στις low cost διαστημικές εκτοξεύσεις. Μάλιστα, το όνομα του Πίτερ Μπεκ συγκαταλέγεται στη φετινή λίστα του Bloomberg, με τις προσωπικότητες που επηρέασαν περισσότερο το παγκόσμιο επιχειρείν.

Το story και η ίδρυση της Rocket Lab

Ο Πίτερ Μπεκ μεγάλωσε σε μία απομακρυσμένη πόλη 50.000 κατοίκων, η οποία λέγεται Invercargill. Στο γυμνάσιο, ένας από τους καθηγητές του Πίτερ, του είχε ξεκαθαρίσει ότι μια καριέρα στην κατασκευή πυραύλων ήταν «παράλογη και ακατόρθωτη». Ωστόσο, ο νεαρός τότε Νεοζηλανδός χρειάστηκε λίγα χρόνια για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του. 

Σε ηλικία 17 ετών, αποφάσισε να φύγει από το πατρικό του και πήγε να εργαστεί στην εταιρεία κατασκευής εργαλείων Fisher & Paykel, ενώ στον ελεύθερο χρόνου συνέχισε να πειραματίζεται με τους πυραύλους.

Αργότερα βρήκε δουλειά στην Callaghan Innovation και εντρύφησε στα λεγόμενα «έξυπνα» υλικά, κατασκευάζοντας υπερ-υπολογιστές, ανεμογεννήτριες κ.α., κάτι το οποίο τον βοήθησε στο μετέπειτα εγχείρημά του.

Η Rocket Lab ιδρύθηκε το 2006 και μέσα σε τρία χρόνια κατέστη η πρώτη ιδιωτική εταιρεία του Νότιου Ημισφαίριου, η οποία έφθασε στο διάστημα με τον πύραυλο Atea-1.

Θέλοντας να αξιοποιήσει αυτή την επιτυχία, ο Μπεκ αποφάσισε να στραφεί στον τομέα των διαστημικών μεταφορών. Παρότι οι πρώτες απόπειρες δεν στέφθηκαν με επιτυχία, η συνέχεια ήταν πολύ καλύτερη.

Κι αυτό γιατί με βασικό όχημα τον Electron, έναν πύραυλο φθηνό αλλά και εξαιρετικά αξιόπιστο, κατάφερε να μεταφέρει ωφέλιμα φορτία στο διάστημα τέσσερις διαφορετικές φορές μέσα στο 2018. Μάλιστα, η τέταρτη έγινε για λογαριασμό της NASA.

Έως και σήμερα, ο Electron έχει εκτοξευθεί επιτυχώς 21 φορές, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός για ιδιωτικό διαστημικό όχημα, μετά τον Falcon 9 της SpaceX.

Ο Neutron, ένας μεγαλύτερος πύραυλος που τελεί υπό ανάπτυξη, θα είναι ικανός να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερα ωφέλιμα φορτία. Ήδη, μάλιστα, έχει εκμισθωθεί από τη NASA για τη μεταφορά ενός ειδικού ανιχνευτή στον Άρη, έως το 2024.

Σε αντίθεση, όμως, με την SpaceX του Έλον Μασκ, η οποία παραμένει ιδιωτική, η Rocket Lab είναι μια εισηγμένη εταιρεία, στην οποία ο καθένας μπορεί να επενδύσει τα χρήματά του. Άλλωστε, από τον Αύγουστο έως σήμερα η μετοχή της έχει εκτοξευθεί κατά 56%.

Πηγή: Newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ