ΠΟΕ: Συμφωνία 150 δισ. δολ. για να μειωθεί η γραφειοκρατία

Εξήντα εφτά μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, ολοκλήρωσε χθες τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία-ορόσημο με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας στο εμπόριο υπηρεσιών.

Η συμφωνία των χωρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στοχεύει στην αύξηση της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της προβλεψιμότητας των διεθνών κανόνων που ρυθμίζουν τη λειτουργία των παρόχων υπηρεσιών. Επίσης, προβλέπει την υιοθέτηση ηλεκτρονικών εφαρμογών στις διαδικασίες και την καθιέρωση ξεκάθαρων τελών σε λογικά επίπεδα.

Η συμφωνία επικεντρώνεται ιδίως στη διευκόλυνση όσων δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τον τομέα των επικοινωνιών και των μεταφορών.

Η συμφωνία θα μπορούσε να μειώσει το κόστος εμπορίου κατά 6%, δηλαδή έως και κατά 150 δισ. δολάρια το έτος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Συμφωνία – ορόσημο

Σε δήλωση σχετικά με την σύναψη της συμφωνίας, η εκπτόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, Katherine Tai, δήλωσε ότι πρόκειται για «τον πρώτο επιτυχημένο διακανονισμό του ΠΟΕ για τις υπηρεσίες εδώ και χρόνια».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι η συμφωνία δείχνει τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου μπορούν να κάνουν συνετά βήματα, ώστε να αντιμετωπίσουν τα εμπορικά προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που συμφώνησαν σήμερα αντιπροσωπεύουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου υπηρεσιών. Ωστόσο, τα μέτρα πρόκειται να ευνοήσουν και τις υπόλοιπες χώρες με τις οποίες συναλλάσσονται.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.com

Δειτε Επισης

Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες
Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού