Αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της Όμικρον σε Ισημερινό και Χιλή

Οι αρχές του Ισημερινού θα απαγορεύσουν την είσοδο στους αλλοδαπούς ταξιδιώτες από αφρικανικές χώρες και θα απαιτούν πιστοποιητικά πλήρους εμβολιασμού αυτών από τις υπόλοιπες για να τους επιτρέπει να μπαίνουν στην επικράτειά του, εξαιτίας του εντοπισμού της μετάλλαξης Όμικρον του νέου κορωνοϊού, ενημέρωσε χθες ο Πρόεδρος της χώρας, ο Γκιγιέρμο Λάσο.

Ο Ισημερινός προστέθηκε στον αυξανόμενο αριθμό των χωρών της υφηλίου που λαμβάνουν μέτρα εξαιτίας της Όμικρον. "Για όλους μας στον Ισημερινό αυτή η μετάλλαξη πρέπει να ιδωθεί σαν κλήση αφύπνισης για να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας", τόνισε ο κ. Λάσο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του προς τους πολίτες, τους οποίους κάλεσε να εμβολιαστούν.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ αύριο Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου. Ταξιδιώτες που έρχονται από ή πέρασαν από τη Νότια Αφρική - όπου ανακοινώθηκε ο εντοπισμός της Όμικρον την Παρασκευή, την Μποτσουάνα, την Αίγυπτο, τη Μοζαμβίκη, το Λεσότο, τη Ζιμπάμπουε, το Εσουατίνι και τη Ναμίμπια δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην επικράτεια.

Οι ταξιδιώτες από τον υπόλοιπο κόσμο θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση πλήρους εμβολιασμού και βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα μέσα στις προηγούμενες 72 ώρες για να τους επιτρέπεται η είσοδος. Δεν εξαιρούνται τα παιδιά μεταξύ δύο και δεκαέξι ετών.

Η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης καταγράφηκε λίγο καιρό μετά την απόφαση που πήρε το Κίτο να ανοίξει (από αύριο) τα σύνορα με την Κολομβία. Η κυβέρνηση πλέον θα υιοθετήσει πιο σταδιακή προσέγγιση ως προς το άνοιγμα, είπε ο αρχηγός του κράτους.  Η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει εμβολιαστεί το 85% του πληθυσμού μέσα στον Δεκέμβριο και ο συντηρητικός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως είναι διαθέσιμος επαρκής αριθμός δόσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Χιλή

Η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ακυρώνει το άνοιγμα τριών χερσαίων διελεύσεων στα σύνορά της, που προβλεπόταν την Τετάρτη, εξαιτίας του στελέχους Όμικρον, καθώς και την απαγόρευση εισόδου των ταξιδιωτών από επτά αφρικανικές χώρες, καταρχήν για 14 ημέρες.

Οι τρεις χερσαίες διελεύσεις που αναμενόταν να ανοίξουν βρίσκονται στην Τσακαγιούτα, στα σύνορα με το Περού, στο Πίνο Ατσάδο, στα σύνορα με την Αργεντινή, και στην Κολτσάνε, στα σύνορα με τη Βολιβία. Η απόφαση της κυβέρνησης θα επανεκτιμηθεί σε δύο εβδομάδες, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο και διεθνώς με την παραλλαγή Όμικρον.

Σιγκαπούρη

Το Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο ταξιδιώτες από το Γιοχάνεσμπουργκ, που επιβεβαιώθηκε μετά την άφιξή τους στο Σίδνεϊ πως έχουν μολυνθεί από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, είχαν μετεπιβιβαστεί στην πτήση προς τη μεγαλούπολη της Αυστραλίας στο διεθνές αεροδρόμιο Τσάνγκι της πόλης-κράτους της Ασίας.

Τα δύο πρόσωπα αυτά αναχώρησαν από το Γιοχάνεσμπουργκ την 27η Νοεμβρίου με πτήση της Singapore Airlines και έφθασαν στο Τσάνγκι αυθημερόν, όπου επιβιβάστηκαν στην πτήση προς το Σίδνεϊ, διευκρίνισε το υπουργείο.

Και οι δύο επιβάτες υποβλήθηκαν σε τεστ για τον SARS-CoV-2 πριν από την αναχώρησή τους, και είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, σημείωσε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου, οι περισσότερες επιβάτες παρέμειναν στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου.

Από τους επτά ανθρώπους που αποβιβάστηκαν στη Σιγκαπούρη, έξι ειδοποιήθηκαν να μείνουν σπίτι για δέκα ημέρες, ο έβδομος, που είχε στενή επαφή στην πτήση με το ένα από τα πρόσωπα που μολύνθηκαν, τέθηκε σε καραντίνα.

Η Όμικρον εξώθησε πολλές χώρες της υφηλίου να επιβάλλουν περιορισμούς στα ταξίδια από τις χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής, όπου ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η μετάλλαξη αυτή, που έχει πολλαπλές μεταλλάξεις, ειδικά στη λεγόμενη πρωτεΐνη ακίδα, ενέχει τον κίνδυνο ραγδαίας εξάπλωσης του ιού. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος ασθενούς που να αποδίδεται σε αυτή τη νέα μετάλλαξη.

Πηγή:ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

Δειτε Επισης

ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο