Ο 6+1 «χρυσοί κανόνες» του Έλον Μασκ για αύξηση της παραγωγικότητας

​​​Ο Έλον Μασκ είναι φυσικός, επιχειρηματίας και εφευρέτης. Εκτός από ιδρυτής της PayPal, του Hyperloop και του OpenAI, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX και, φυσικά, της Tesla Motors.

Φυσικά, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Και εάν έχει βάση το παλιό ρητό, «όταν το χρήμα μιλά, ο κόσμος ακούει», όσα λέει ο Μασκ έχουν αν μη τι άλλο ενδιαφέρον.

Μία ανάρτηση, λοιπόν, του επιχειρηματία στο Twitter για το πώς να αυξηθεί η παραγωγικότητα σε μια εταιρεία, η οποία αρχικά είχε κοινοποιηθεί μέσω email προς το προσωπικό της Tesla, φωτίζουν ακόμη περισσότερο τις σύγχρονες πρακτικές του επιχειρείν.

Βασικά, προσφέρουν… δωρεάν μαθήματα μάνατζμεντ.

Το e-mail που αναδημοσίευσε χρήστης στο Διαδίκτυο και έγραφε τα εξής:

1. «Όχι» στις μακροσκελείς συσκέψεις

«Οι πολύωρες συσκέψεις είναι η πληγή των μεγάλων εταιρειών και σχεδόν πάντα χειροτερεύουν την κατάσταση  με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Μασκ. «Θα σας συμβούλευα να μην σπαταλάτε χρόνο σε αυτές τις  συσκέψεις, εκτός αν είστε σίγουροι ότι βοηθούν το προσωπικό»

2. Μειώστε τη συχνότητα των συσκέψεων

Οι συσκέψεις δεν είναι πολλές φορές μόνο μακράς διάρκειας, αλλά συμβαίνουν και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Tesla. Οι συσκέψεις έιναι καλό να γίνονται μόνο αν το σχετικό θέμα είναι «εξαιρετικά επείγον».

3. Αποχωρήστε αν δεν συνεισφέρετε 

Σε αρκετές επιχειρήσεις, το να αποχωρήσει κάποιος από μία σύσκεψη, ενδέχεται να εκληφθεί ως αγένεια, αλλά ο Μασκ έχει διαφορετική γνώμη. « Αποχωρήστε από μια συνάντηση ή διακόψτε μια κλήση όταν δεν είστε πλέον χρήσιμοι. Δεν είναι αγένεια να φύγετε, είναι αγένεια να αναγκάσετε κάποιον να μείνει και να σπαταλήσει τον χρόνο του».

4. Μη χρησιμοποιείτε περίπλοκη ορολογία – Παρεμποδίζει την ουσιαστική επικοινωνία

Αν και οι συμβουλές του Μασκ αναφέρονται στη δική του εταιρεία, οι ίδιες συστάσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε επιχείρηση.

«Μην χρησιμοποιείτε ακρωνύμια ή ανούσιες λέξεις για αντικείμενα, λογισμικό ή διαδικασίες στην Tesla», αναφέρει. «Γενικά, οτιδήποτε απαιτεί εξήγηση εμποδίζει την επικοινωνία. Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πρέπει να απομνημονεύουν ένα γλωσσάρι μόνο και μόνο για να λειτουργήσουν στην Tesla».

5. Παρακάμψτε την «ιεραρχία» όταν είναι απαραίτητο

Ενώ πολλοί μπορεί να ανησυχούν για έλλειψη σεβασμού, ο Μασκ προτείνει ότι  η αυστηρή τήρηση της ιεραρχίας δεν βοηθά πάντα στο να επικοινωνηθεί κάτι άμεσα.

«Η εκάστοτε πληροφορία πρέπει να ταξιδεύει μέσω της συντομότερης διαδρομής, ώστε να γίνει η διεκπεραίωση των εργασιών άμεσα», αναφέρει ο CEO της Tesla. «Κάθε διευθυντής που προσπαθεί να επιβάλει την επικοινωνία μέσω της θέσης του θα βρεθεί σύντομα χωρίς δουλειά».

6. Η διάδραση των τμημάτων σε μία εταιρεία πρέπει να είναι άμεση

«Μια από τις κύριες πηγές προβλημάτων είναι η κακή επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων», καθώς η μεταξύ τους επικοινωνία είναι μηδαμινή, λέει ο Μασκ και συμπληρώνει «εάν, για να γίνει κάτι μεταξύ των τμημάτων, ένας μεμονωμένος συνεργάτης πρέπει να μιλήσει στον διευθυντή του, ο οποίος το αναφέρει σε έναν άλλο διευθυντή, ο οποίος με τη σειρά του το μεταφέρει στον αντιπρόεδρο και εκείνος με τη σειρά του το αναφέρει σε αυτόν που θα έπρεπε εξαρχής να ειπωθεί, τότε προβλέπεται πως δεν θα γίνει κάτι σωστά», προειδοποιεί.

7. Πείτε «ναι» στην κοινή λογική

«Το να ακολουθείτε όλους τους κανόνες της εταιρείας είναι προφανώς γελοίο σε ορισμένες περιπτώσεις», καταλήγει ο Μασκ «Σε γενικές γραμμές, οδηγός σας πρέπει να είναι η κοινή λογική».

Πηγή: NewMoney

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Σε υψηλό 5 μηνών τα στεγαστικά επιτόκια
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Η S&P υποβαθμίζει μαζί με τη Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα της επίθεσης του Ισραήλ στις αγορές – Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν