CNBC: Μεταλλεύματα αξίας τρισ. δολ. πίσω από την προσέγγιση Κίνας - Ταλιμπάν

Η Κίνα μπορεί "να ευθυγραμμιστεί" με τους Ταλιμπάν και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα μεταλλευμάτων του Αφγανιστάν, προειδοποιεί αναλύτρια που μίλησε στο CNBC.

Το Αφγανιστάν εκτιμάται ότι διαθέτει σπάνιες γαίες αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων και κράτη -όπως η Κίνα- που ενδεχομένως θέλουν να "διεισδύσουν" στη χώρα θα πρέπει να ακολουθήσουν τους διεθνείς όρους, τονίζει η Shamaila Khan, διευθύντρια στην AllianceBernstein.

Όπως ανέφερε η ίδια στο CNBC, οι Ταλιμπάν έχουν στη διάθεσή τους ορυκτούς πόρους που αποτελούν "μια πολύ επικίνδυνη παράμετρο σε παγκόσμιο επίπεδο" και τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν. 

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ασκήσει πίεση στην Κίνα, εάν η τελευταία επιδιώξει να συμμαχήσει με τους Ταλιμπάν με απώτερο στόχο τις σπάνιες γαίες, πρόσθεσε η Χαν.

Τα συγκεκριμένα κοιτάσματα μετάλλων στο Αφγανιστάν εκτιμάται ότι έχουν αξία μεταξύ 1-3 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού περιοδικού The Diplomat, που επικαλείται τον Ahmad Shah Katawazai, πρώην διπλωμάτη της αφγανικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, ενώ έκθεση του αμερικανικού ειδησεογραφικού οργανισμού The Hill νωρίτερα φέτος ανεβάζει την αξία σε περίπου 3 τρισ. δολάρια.

"Θα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί ότι εάν κάποια χώρα συμφωνήσει να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο της για λογαριασμό των Ταλιμπάν, να το κάνει αυστηρά και μόνο υπό τον προϋπόθεση ότι προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα τα δικαιώματα των γυναικών", δήλωσε η Χαν.

Το υπέδαφος του Αφγανιστάν διαθέτει σπάνιες γαίες, όπως λανθάνιο και νεοδύμιο, καθώς και φλέβες αλουμινίου, χρυσού, αργύρου, ψευδαργύρου, υδραργύρου και λιθίου, σύμφωνα με τον Katawazai. Οι σπάνιες γαίες έχουν ευρεία χρήση στην υψηλή τεχνολογία, από την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι αεροσκαφών και δορυφόρων, αλλά και σε αμυντικά συστήματα. 

"Θα πρέπει να υπάρξει πίεση στην Κίνα, αν πρόκειται να συμμαχήσει με τους Ταλιμπάν ώστε να τους παράσχει οικονομική βοήθεια - πίεση για να το κάνει με τους αποδεκτούς διεθνείς όρους", δήλωσε η Χαν.

Θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο Αφγανιστάν η Κίνα;

Λίγες μόνο ώρες μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο για "φιλική συνεργασία με το Αφγανιστάν".

"Στη βάση του πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας του Αφγανιστάν και της βούλησης όλων των παρατάξεων στη χώρα, η Κίνα διατήρησε επαφή και επικοινωνία με τους Ταλιμπάν και έπαιξε εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της πολιτικής διευθέτησης του αφγανικού ζητήματος", δήλωσε η εκπρόσωπος Hua Chunying σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη Hua, οι Ταλιμπάν δήλωσαν "σε πολλές περιπτώσεις" ότι "προσβλέπουν στη συμμετοχή της Κίνας στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη του Αφγανιστάν".

"Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την καλή γειτονία και τη φιλική συνεργασία με το Αφγανιστάν και να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό ρόλο στην ειρήνη και στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν", δήλωσε η Hua.

Στα τέλη Ιουλίου, πριν από την τελευταία επιδρομή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με αντιπροσωπεία υπό τον επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής των Αφγανών Ταλιμπάν Μουλά Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ στο Τιαντζίν.

Τα κινεζικά κρατικά MME τις τελευταίες ημέρες φάνηκε να απηχούν παρόμοια "συναισθήματα" με το υπουργείο Εξωτερικών. Οι Global Times δημοσίευσαν άρθρο στις 15 Αυγούστου, επικαλούμενοι Κινέζους εμπειρογνώμονες, λέγοντας ότι οι εικασίες πως η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα για να καλύψει το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ ήταν "εντελώς αβάσιμες".

Ωστόσο, η κρατική εφημερίδα επεσήμανε ότι η χώρα μπορεί να "συμβάλει στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση και ανάπτυξη του Αφγανιστάν, προωθώντας έργα στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας "Belt and Road": ένα επενδυτικό σχέδιο υποδομών-μαμούθ για την κατασκευή σιδηροδρομικών, οδικών, θαλάσσιων και άλλων διαδρομών που εκτείνονται από την Κίνα στην Κεντρική Ασία, στην Αφρική και στην Ευρώπη.

Η παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας στις σπάνιες γαίες 

Η Κίνα κυριαρχεί στην αγορά σπάνιων γαιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Περίπου το 35% των παγκόσμιων αποθεμάτων σπάνιων γαιών βρίσκονται στην Κίνα, το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η χώρα είναι μια "μηχανή εξόρυξης" παράγοντας 120.000 μετρικούς τόνους ή το 70% του συνόλου των σπάνιων γαιών το 2018, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ που εξόρυξαν 15.000 μετρικούς τόνους σπάνιων γαιών το ίδιο έτος, αναφέρεται.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ ωχριούν σε σύγκριση με της Κίνας. Οι ΗΠΑ διαθέτουν συνολικά 1,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αποθεμάτων, έναντι 44 εκατομμυρίων μετρικών τόνων αποθεμάτων που διαθέτει η Κίνα.

Η Κίνα χρησιμοποίησε τις σπάνιες γαίες ως "όπλο" κατά τη διάρκεια του εμπορικού της πολέμου με την Ουάσιγκτον το 2019, όταν το Πεκίνο απείλησε να διακόψει τον εφοδιασμό προς τις ΗΠΑ. 

Οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την Κίνα για την προμήθεια σπάνιων γαιών το 2019, όταν το Πεκίνο κάλυπτε το 80% των αμερικανικών αναγκών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ