Saudi Aramco: Ακολουθεί τους μεγάλους ανταγωνιστές της με αύξηση κερδών

Η Saudi Aramco ακολούθησε τους ανταγωνιστές της Big Oil κατηγορίας με κέρδη ενισχυμένα από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και των χημικών.

Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο πραγματοποίησε καθαρά κέρδη 95,5 δισεκατομμυρίων ριάλ (25,5 δισεκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο, τα υψηλότερα από το τέλος του 2018. Οι ταμειακές ροές αυξήθηκαν στα 22,6 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από το τριμηνιαίο μέρισμα ύψους 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η επαναλειτουργία μεγάλων οικονομιών προκάλεσε άνοδο των τιμών των βασικών προϊόντων, με το αργό να αυξάνεται περίπου κατά 40% φέτος. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εταιρείες πετρελαίου όπως η BP Plc, η Chevron Corp. και η Royal Dutch Shell Plc δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τις εξαγορές και τις πληρωμές μετοχών, με την πεποίθηση ότι τα χειρότερα της πανδημίας έχουν περάσει.

Το ετήσιο μέρισμα της Aramco ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο στον κόσμο, αποτελεί κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης για τη Σαουδική Αραβία. Η κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 98% της εταιρείας, προσπαθεί να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα που αυξήθηκε πέρυσι καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν με την εξάπλωση του ιού.

Τα αποτελέσματα «αντικατοπτρίζουν μια ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας και οδεύουμε προς το δεύτερο εξάμηνο του 2021 πιο ανθεκτικά και πιο ευέλικτα, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη αποκτά δυναμική», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser, χθες, Κυριακή. «Παραμένω εξαιρετικά θετικός για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά», όπως είπε.

Παρόλα αυτά, η πανδημία «δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο ίδιος αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους. Το πετρέλαιο είχε μόλις τη χειρότερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, ειδικά στην Κίνα, θολώνει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Το αργό Brent υποχώρησε 7% στα 70,70 δολάρια το βαρέλι. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παραμένει κάτω από τα επίπεδα πριν από τον Covid, αλλά εκτιμάμε ότι θα φτάσει σχεδόν τα επίπεδα ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το επόμενο έτος, είπε ο Nasser.

Μείωση του χρέους και νέες επενδύσεις

Με βάση τα αποτελέσματα της Aramco, η σχέση του καθαρού χρέους προς τα ίδια κεφάλαια, μειώθηκε στο 19,4% από 23% στο τέλος του 2020, αν και παραμένει πάνω από το προτιμώμενο ανώτατο όριο της διοίκησης που είναι 15%. Ουσιαστικά υποχώρησε χάρη στις υψηλότερες ταμειακές ροές, χρησιμοποιώντας κάποια έσοδα από την πώληση μεριδίου που συνδέεται με αγωγούς πετρελαίου για την εξόφληση του χρέους. Τον Ιούνιο, η Aramco ολοκλήρωσε τη συμφωνία ύψους 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κοινοπραξία με επικεφαλής τον αμερικανικό όμιλο EIG Global Energy Partners LLC.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ήταν 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους και η Aramco αναμένει να είναι περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια για όλο το 2021. Μέρος αυτών των χρημάτων θα διατεθεί για την αύξηση της ημερήσιας ικανότητας παραγωγής αργού στα 13 εκατομμύρια βαρέλια από 12 εκατομμύρια.

«Βλέπουμε λιγότερες επενδύσεις από άλλους παραγωγούς παγκοσμίως, και αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία», δήλωσε ο Nasser.

Στα τρέχοντα ανώτατα όρια και τις τιμές του πετρελαίου, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η Aramco θα είναι σε θέση να καλύψει τη δέσμευσή της για το μέρισμα-μαμούθ.

«Θα σας πούμε αργότερα φέτος εάν θα τηρήσουμε το συνηθισμένο μέρισμα ή θα κάνουμε κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Ziad al-Murshed, επίσης διευθύνων σύμβουλος της Aramco.

Η Aramco συνεχίζει να εξετάζει επένδυση στην ινδική επιχείρηση διύλισης πετρελαίου-χημικών Reliance Industries Ltd., δήλωσε ο al-Murshed. Το 2019, η Aramco συζήτησε την αγορά μεριδίου 20% για περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η συμφωνία καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.

Πάντως, ο βραχίονας χημικών της εταιρείας, η Saudi Basic Industries Corp., ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα καλύτερα αποτελέσματά της σε σχεδόν μια δεκαετία καθώς η ζήτηση για προϊόντα από πλαστικά έως χρώματα και συσκευές αυξάνεται.

Πηγή: NewMoney.gr

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε., ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους