Deutsche Bank: Η παραλλαγή Δέλτα μεταθέτει για αργότερα την κανονικότητα

Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το τρίμηνο του καλοκαιριού αναμένει η Deutsche Bank για την περιοχή της Ευρωζώνης, ωστόσο εκτιμά πως η περαιτέρω ανάπτυξη στη συνέχεια είναι αβέβαιη, λόγω της παραλλαγής Δέλτα, η οποία θα προκαλέσει προσωρινή επιβράδυνση της ομαλοποίησης της δραστηριότητας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η γερμανική τράπεζα δεν αλλάζει τις προβλέψεις της και συνεχίζει να βλέπει αργούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2% φέτος, πριν την εκτόξευση το 2022 στα υψηλότερα επίπεδα διεθνώς.

Ειδικότερα, η Deutsche Bank επισημαίνει πως μετά από συνεχή βελτίωση στις περισσότερες χώρες από τις αρχές του β' τριμήνου, τα κρούσματα στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν από τα τέλη Ιουνίου, λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Ωστόσο, οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας χάρη στους εμβολιασμούς. Κατά μέσο όρο, οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν χορηγήσει δόσεις ισοδύναμες με το 110% του πληθυσμού (ένα επίπεδο το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πέτυχει από τα μέσα Ιουνίου).

Η Ε.Ε. έχει υψηλότερο μερίδιο εμβολίων mRNA, το οποίο φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία και τη σοβαρή νόσηση. Ο βαθμός στον οποίο η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα είναι πιθανό να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα είναι πάντως αβέβαιος, όπως τονίζει η γερμανική τράπεζας και πλέον το νέο της βασικό σενάριο είναι ότι θα καθυστερήσει προσωρινά την ταχύτητα της ομαλοποίησης της δραστηριότητας, αλλά δεν αλλάζει ριζικά την πορεία ανάκαμψης.

Όπως επισημαίνει, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β’ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση, έναντι 1,5% που ανέμενε η Deutsche Bank. Έτσι προχωρά στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της και την πορεία του α' εξαμήνου και υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για το β' εξάμηνο του 2021. Εκτιμά πλέον πως η ανάπτυξη στην περιοχή στο σύνολο του έτους θα κινηθεί στο 5% από 4,5% που πρόβλεπε πριν, ενώ το 2022 θα κινηθεί στο 4,6% από 4,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.  

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εκτιμά πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος θα κινηθεί στο 2% πριν εκτοξευθεί το 2022 στο 6,1% και στα υψηλότερα επίπεδα διεθνώς. Το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας θα διαμορφωθεί φέτος στο 5,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2022 θα συρρικνωθεί στο 4,2%. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα παραμείνει ελλειμματικό, όπως εκτιμά η D.B, και από έλλειμμα 9,7% το 2020 θα καταγράψει έλλειμμα 7,2% και 7,4% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

Όπως σημειώνει, η ισχυρή απόδοση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο οφείλεται στις πολύ καλές επιδόσεις των οικονομιών της ευρωπεριφέρειας οι οποίες αναπτύχθηκαν με ρυθμούς 1% υψηλότερους απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, χάρη στην ιδιωτική κατανάλωση.

Η επιμονή των παγκόσμιων διαταραχών στην προσφορά και η ελαφρώς χαμηλότερη δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης οδηγούν την D.B  να μειώσει ελαφρώς την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνης το β’ εξάμηνο και πλέον αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% το τρίτο τρίμηνο και 1,6% το τέταρτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ, όπως τονίζει, θα επιστρέψει στα επίπεδα προ Covid μέχρι το τέλος του 2021.

Δημοσιονομική πολιτική, ελλείμματα, NGEU 

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ παραμένουν σε αναστολή έως το 2023. Τα κράτη μέλη αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν τις οικονομίες τους μέσω δαπανών και ελλειμμάτων όσο επιμένει η πανδημία, σημειώνει η γερμανική τράπεζα.

Η στήριξη για τις επιχειρήσεις εξελίχθηκε από εγγυημένα δάνεια (υποχρέωση εκτός ισολογισμού για το κράτος) σε επιχορηγήσεις άμεσου εισοδήματος (υποχρέωση εντός  ισολογισμού).

Παράλληλα, τα πρώτα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας εγκρίθηκαν από την Κομισιόν και έτσι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα αρχίσουν να ρέουν μέχρι το τέλος του γ’ τριμήνου, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει, και θα προσθέσουν μομέντουμ στην ανάπτυξη καθώς οι οικονομίες βρίσκονται στην διαδικασία πλήρους ανοίγματος. Με βάση τα σχέδια που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή, περίπου 60 δισ. ευρώ "προχρηματοδότησης" θα πληρωθούν από το NGEU στο τους επόμενους μήνες, ενώ ανάλογος όγκος ενδέχεται να πληρωθεί μέσω δεύτερης εκταμίευσης κοντά στο τέλος του έτους.

Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ

Τέλος, σε ότι αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η D.B τονίζει πως το μόνο σίγουρο είναι ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP) θα τελειώσει. Η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί πάντως βραχυπρόθεσμο "αντίθετο άνεμο" για την ΕΚΤ, παρόλο που χάρη στα εμβόλια, η πανδημία πλησιάζει σε σημείο καμπής. Είναι πιθανό η ΕΚΤ έτσι να αποφασίσει βάσει της κοινής αξιολόγησης να επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών στο PEPP τον Σεπτέμβριο, ωστόσο θα περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο για να επιβεβαιώσει ότι οι καθαρές αγορές PEPP θα σταματήσουν τον Μάρτιο του 2022.

Πώς θα γίνει η ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα της νομισματικής πολιτικής; Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αρχίζουν να αυξάνονται από ένα χαμηλό επίπεδο και οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί, ωστόσο σύμφωνα με το βασικό σενάριο της γερμανικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, αναμένεται να κινηθεί κάτω του 1,5%. Όταν τελειώσει η "περίοδος της πανδημίας" και αφαιρεθεί η ανάγκη για το PEPP, η D.B αναμένει από την ΕΚΤ να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις αγορές με μια εναλλακτική λύση, δηλαδή είτε με περισσότερες αγορές υπό το "κανονικό" πρόγραμμα QE, είτε με έναν νέο ειδικό φάκελο αγορών με ευελιξίες που μοιάζουν με αυτές του PEPP.

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα