Χρυσός: «Ζαλίζουν» οι προβλέψεις για το πολύτιμο μέταλλο

Η τιμή του χρυσού έχει αρχίσει να ανεβαίνει σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη χαλάρωση των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, φαίνεται να μην ανησυχούν τους επενδυτές.

Τα παραπάνω υποστηρίζει γκουρού αγοράς Ντιέγκο Παρίλα, ο οποίος το 2016 είχε προβλέψει την περισνή άνοδο του πολύτιμου σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Ντιέγκο Παρίλα, ο οποίος διαχειρίζεται το Fund Quadriga Igneo αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες απώλειες στην αγορά που να οφείλονται στις εξαιρετικά χαλαρές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Τα τεχνητά χαμηλά επιτόκια δημιούργησαν φούσκες περιουσιακών στοιχείων που είναι πολύ μεγάλες για να σκάσουν, γεγονός που θα κάνει πολύ δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να επανέλθουν στην κανονικότητα χωρίς να διακινδυνεύσουν την κατάρρευσή τους, είπε.

Αυτή τη φορά, ο Παρίλα προβλέπει ότι η άνοδος της τιμής του χρυσού θα συνεχιστεί για να φτάσει τα 3.000-5.000 δολάρια η ουγγιά τα επόμενα 3 με 5 χρόνια. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου βρέθηκε στο ιστορικό επίπεδο των 2.075,47 δολαρίων τον Αύγουστο του 2020 εν μέσω πανδημίας, ενώ βρίσκεται πέριξ των 1.800 δολαρίων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε απότομα μετά την υιοθέτηση πιο επιθετικής φρασεολογίας από την Federal Reserve τον Ιούνιο, όταν αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έφεραν πιο κοντά το χρονοδιάγραμμα για αυστηρότερη νομισματική πολιτική και ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να συζητούν την αποκλιμάκωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Οι τιμές των κρατικών χρεογράφων στις ΗΠΑ ενισχύονται από τα τέλη Μαρτίου καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται, πιέζοντας τις πραγματικές αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Κάτι τέτοιο, συνήθως κάνει πιο ελκυστικό τον χρυσό ως επένδυση, ωστόσο, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου παραμένουν αρκετά κάτω από τα περσινά υψηλά.

Ο χρυσός έχει αποσυνδεθεί από κάποιες κινήσεις των κρατικών χρεογράφων και τις πραγματικές αποδόσεις, όμως μπορεί να λάβει ώθηση από κάποιο μεμονωμένο γεγονός που ίσως αποδείξει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν τον έλεγχο της κατάστασης που πιστεύουν αρκετοί άνθρωποι, δήλωσε ο Παρίλα, ο οποίος έχει εργαστεί στις Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch και έχει 25ετή εμπειρία στις συναλλαγές πολύτιμων μετάλλων.

Η απόδοση του Quadrigo Igneo fund, που άρχισε να λειτουργεί το 2018, δέχθηκε πιέσεις τελευταία λόγω της στρατηγικής του να διατηρεί θέση long στον χρυσό και στις ασφάλειες και short στις μετοχές, όμως ο Παρίλα τονίζει ότι οι διαχειριστές του ταμείου παραμένουν εστιασμένοι στην εντολή τους και ότι τίποτα άλλο δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει την άποψή τους.

Ο Παρίλα επισήμανε ότι το χρήμα που τυπώνουν οι κεντρικές τράπεζες δεν επιλύει τα προβλήματα, απλά τα μεταθέτει χρονικά και προβλέπει ότι ο χρυσός θα επωφεληθεί απλά και μόνο επειδή είναι ένα φυσικό ενεργητικό που δεν μπορείς να τυπώσεις.

Ο Παρίλα σημείωσε ότι οι φούσκες ενεργητικού που έχουν δημιουργηθεί από τις τρέχουσες πολιτικές θα σκάσουν κάποια στιγμή και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δυσκολευτούν πολύ για να αποκαταστήσουν την κανονικότητα στις αγορές και στις οικονομίες.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα