Πώς το Καζακστάν παίρνει τα σκήπτρα της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων απο την Κίνα

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας στις 21 Μαΐου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He ζήτησε την επιβολή περιορισμών στην εξόρυξη και την εμπορία κρυπτονομισμάτων, επικαλούμενος κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους. Τα σχόλιά του ώθησαν ορισμένες εγχώριες εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων να αποσύρουν τις δραστηριότητές τους από την Κίνα.

Αυτό που έχασε η Κίνα φαίνεται να είναι κέρδος για τον γείτονά της στα δυτικά: το Καζακστάν.

Αρκετοί διαχειριστές ορυχείων στο Καζακστάν δήλωσαν στο Fortune ότι έχουν δεχθεί μια εισροή ερωτημάτων από Κινέζους παίκτες που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν.

Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Κρατικού Συμβουλίου, ο ιδρυτής της εταιρείας παροχής ορυχείων Xive στο Καζακστάν, Didar Bekbauov, έγραψε στο Twitter: «Η μετανάστευση των Κινέζων εξορυκτών είναι πραγματική. Η κατανομή του hashrate είναι ανοδική», υπονοώντας ότι μέρος της δύναμης εξόρυξης κρυπτονομισμάτων της Κίνας κατανέμεται σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν.

Υπάρχουν ελάχιστα χειροπιαστά παραδείγματα απόσυρσης των Κινέζων εξορυκτών και μετεγκατάστασής τους στο Καζακστάν, αλλά ο John Lee Quigley, ένας ανεξάρτητος αναλυτής κρυπτονομισμάτων, συμφωνεί ότι η τάση είναι πραγματική. Το Καζακστάν «πιθανότατα θα λάβει ένα σημαντικό μερίδιο του κινεζικού hashrate που μεταναστεύει», λέει.

Ο Quigley εκτιμά ότι το Καζακστάν θα μπορούσε να υποδεχθεί το 10% έως 20% της παραγωγής της Κίνας, αλλά προειδοποιεί ότι τα στοιχεία του βασίζονται σε ανεπίσημες συζητήσεις.

Η σκλήρυνση της στάσης της Κίνας απέναντι στα ψηφιακά νομίσματα ωθεί τις επιχειρήσεις εξόρυξης με έδρα την Κίνα να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν αλλού, και το κοντινό Καζακστάν αποτελεί μια ελκυστική εναλλακτική λύση.

Για τους Κινέζους εξορύκτες, η εγγύτητα του Καζακστάν καθιστά ευκολότερη τη μετακίνηση εξοπλισμού εξόρυξης, εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων πέρα από τα σύνορα. Ένα μεγάλο κομμάτι της εξόρυξης Bitcoin της Κίνας – περίπου το 36% – πραγματοποιείται στη δυτική επαρχία της Xinjiang, η οποία γειτνιάζει με το Καζακστάν.

«Δεδομένης της καταστολής, το Καζακστάν είναι ένα λογικό μέρος για τις κινεζικές επιχειρήσεις εξόρυξης επειδή είναι ακριβώς δίπλα και οι τιμές της ενέργειας είναι χαμηλές», λέει ο Valery Vavilov, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας blockchain Bitfury με έδρα το Άμστερνταμ, η οποία έχει παρουσία στο Καζακστάν.

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η διαδικασία δημιουργίας νέων νομισμάτων μέσω της επίλυσης πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων, απαιτεί τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος. Οι «εξορύκτες» αναζητούν έτσι παρόχους φιλοξενίας – που διαχειρίζονται τις φάρμες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων – οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν χαμηλές τιμές ενέργειας.

Οι «οικοδεσπότες» του Καζακστάν χρεώνουν ανταγωνιστικές τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένων των εκτεταμένων υποδομών ενέργειας της χώρας, και ιδίως της αφθονίας των σε λειτουργία εργοστασίων άνθρακα. Έχει εθνικό ενεργειακό πλεόνασμα περίπου 3.000 μεγαβάτ – η μέση φάρμα Bitcoin στο Καζακστάν καταναλώνει 48 μεγαβάτ ενέργειας.

Αυτοί οι παράγοντες μεταφράζονται σε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων που είναι στα ίδια επίπεδα με τις τιμές στην Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: fortune.com

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ