Pandora: Τα διαμάντια είναι παντοτινά και παράγονται στο… εργαστήριο

Η Pandora, η εταιρεία που παράγει τα περισσότερα κοσμήματα παγκοσμίως, σταματά τη χρήση εξορυγμένων διαμαντιών, απομακρύνεται από τις αναφορές για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα ορυχεία και στρέφεται στους Millennials προσφέροντάς τους πρόσβαση σε διαμαντένια κοσμήματα.

Η ανακοίνωση της εταιρείας ότι πλέον θα χρησιμοποιεί διαμάντια που κατασκευάζονται σε εργαστήρια ακολουθεί την απόφασή που είχε ανακοινώσει πέρυσι να σταματήσει να χρησιμοποιεί χρυσό και ασήμι νέας εξόρυξης. Και παρότι η Pandora χρησιμοποίησε διαμάντια σε μόλις 50.000 κοσμήματα από τα συνολικά 85 εκατομμύρια που παρασκεύασε πέρυσι, η απόφασή της ερμηνεύεται ως μια στροφή στη βιωσιμότητα που αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο τις άλλες εταιρείες κοσμημάτων αλλά και τους οίκους πολυτελών κοσμημάτων.

Η εταιρεία με έδρα την Κοπεγχάγη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αρχικά θα κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη της συλλογή κοσμημάτων με διαμάντια κατασκευασμένα στο εργαστήριο και το 2022 θα είναι διαθέσιμη και στις υπόλοιπες αγορές.

«Η ευαισθητοποίηση για τα διαμάντια εργαστηρίου είναι σημαντικά μεγαλύτερη στη γενιά των Millennials από ότι στις προηγούμενες γενιές, οπότε υπάρχει και ένα θέμα εκπαίδευσης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pandora, Alexander Lacik, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. «Ενδιαφέρονται και ανησυχούν περισσότερο για ζητήματα βιωσιμότητας και αειφορίας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αναφορές για αμφισβητούμενες πρακτικές και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ορυχεία εξόρυξης και τα εργοστάσια διαμαντών παραμένουν παρά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες η Tiffany ξεκίνησε πέρυσι να διαθέτει στους πελάτες της στοιχεία ιχνηλασιμότητας για τα καινούργια διαμάντια των κοσμημάτων της και τη διαδρομή τους από το ορυχείο εξόρυξή τους μέχρι το σημείο πώλησής τους, ως κόσμημα πλέον. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια στους εμπόρους λιανικής και τους κατασκευαστές διαμαντιών οι οποίοι προσφέρουν βιώσιμα διαμάντια σε πιο προσιτές τιμές από εκείνα που προέρχονται από εξορύξεις.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις διαμαντιών μειώθηκαν κατά 15% το 2020 λόγω των lockdown, των ταξιδιωτικών περιορισμών και της οικονομικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με κοινή έρευνα του Antwerp World Diamond Center και της Bain. Η παραγωγή ακατέργαστων διαμαντιών μειώθηκε κατά 20% το 2020 και οι τιμές σημείωσαν πτώση κατά 11%.

Φέτος καταγράφεται ανάκαμψη των πωλήσεων και των τιμών των διαμαντιών, με την De Beers, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαμαντιών στον κόσμο να έχει διαθέσει ακατέργαστα διαμάντια αξίας 1,6 δισ. δολαρίων, τα περισσότερα από το 2018. Σύμφωνα με την De Beers, οι νεότερες γενιές συνεχίζουν να προτιμούν τα διαμάντια που προέρχονται από τα ορυχεία και αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ζήτησης.

Τα διαμάντια εργαστηρίου της Pandora παράγονται από άνθρακα με τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας σε ποσοστό άνω του 60% κατά μέσο όρο, αναλογία που αναμένεται να αυξηθεί στο 100% το επόμενο έτος.

Η περσινή δέσμευση της Pandora να σταματήσει τη χρήση χρυσού και ασημιού νέας εξόρυξης στα κοσμήματά της έχει ως στόχο τη χρήση ανακυκλωμένων πολύτιμων μετάλλων σε όλη την παραγωγή της μέχρι το 2025 και εντάσσεται στη στρατηγική της να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα εντός τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα της Bain η αγορά των διαμαντιών εργαστηρίου καταγράφει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, με τους νεότερους σε ηλικία πελάτες να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη βιώσιμη παραγωγή τους. Στα ευρήματα της έρευνας διαπιστώνεται επίσης ότι η βιωσιμότητα, η διαφάνεια και η κοινωνική ευημερία «είναι σημαντικά ζητήματα» τόσο για τους καταναλωτές όσο και τους επενδυτές.

Στην απόφαση της Pandora ωστόσο έπαιξε ρόλο και η τιμή καθώς τα διαμάντια εργαστηρίου κοστίζουν περίπου το ένα τρίτο της τιμής των διαμαντιών που προέρχονται από ορυχεία με την εταιρεία να αναφέρει ότι τα κοσμήματα με διαμάντια θα γίνουν προσβάσιμα σε πολύ περισσότερους καταναλωτές.

«Η έρευνά μας παγκοσμίως μας διασφαλίζει ότι οι πελάτες μας συμφωνούν με την πρότασή μας», δήλωσε ο Lacik, εξηγώντας ότι «είναι ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι τους δίνουμε πρόσβαση σε διαμάντια».

Τα διαμάντια εργαστηρίου θα έχουν τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά με εκείνα των ορυχείων, αναφέρεται στη δήλωση της Pandora διευκρινίζοντας ότι η νέα συλλογή θα περιλαμβάνει δαχτυλίδια, βραχιόλια, κολιέ και σκουλαρίκια.

Η στροφή της Pandora στις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής συμπίπτει με τη σημαντική αύξηση της χρηματιστηριακής της αξίας. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, οι μέτοχοι της εταιρείας είδαν την αξία της επένδυσής τους τριπλασιάζεται, ενώ τις προηγούμενες μέρες η εταιρεία αναθεώρησε τις εκτιμήσεις των κερδών της κάνοντας λόγο για ταχύτερη της αναμενόμενης αύξηση των πωλήσεων.

 

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr 

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες